Dárfúr potřebuje mírové síly OSN

Africká unie nedokáže ochránit obyvatele súdánského Dárfúru vystavené útokům milic džandžauí, které podporuje súdánská vláda. I přes podpis mírové dohody v květnu 2006 se konflikt dále zostřuje. Uvedla to Amnesty International (AI) v den, kdy má Rada bezpečnosti OSN jednat o mandátu mírových sil OSN k ochraně civilistů v Dárfúru.

„Mezinárodní společenství si musí uvědomit, že trpícím v Dárfúru nenabídlo žádné řešení – situace se navíc stále zhoršuje,“ říká Kate Gilmorová, zástupkyně generální tajemnice AI. „Lidé v Dárfúru nyní potřebují pomoc mezinárodních mírových sil, které budou schopné zastavit zabíjení, znásilňování a uprchlické vlny.“

Výzkumníci AI se právě vrátili z východního Čadu, kde hovořili s mnoha dárfúrskými uprchlíky. Ze slov uprchlíků je zřejmé, že lidé žijící v Západním Dárfúru jsou v podstatě zajatci ve svých táborech a městech a téměř celá oblast zůstává pod kontrolou milic džandžauí.

„Celý svět opět ignoruje konflikt v Dárfúru a předstírá, že mír je na dosah. Ve skutečnosti nic nemůže být dál od pravdy,“ říká Kate Gilmorová. „Od podpisu mírové dohody evidujeme více lidí bez domova a častější případy porušování lidských práv. Hrozí také rozšíření konfliktu mimo hranice Súdánu.“ Letouny Antonov na rozkaz súdánské vlády navíc nadále bombardují některé oblasti Dárfúru.

Jednotky Africké unie v Súdánu (AMIS) ale nemají prostředky, a často ani vůli, chránit civilisty. Příslušník těchto jednotek pracovníkům AI sdělil: „Nemůžeme zajistit ochranu lidí, jak je naší povinností. Je to jen divadlo.“

Zastavení násilností se neobejde bez zapojení OSN a mezinárodního společenství. Súdánský prezident Omar Bašír však s rozmístěním sil OSN v Dárfúru nesouhlasí.

5.1.2017

Rozsudek nad Petrem jaškem by měl být vynesen 9. 1.

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

12.10.2015

Čínská policie opět střílela do tibetských mnichů

10.5.2016

Abdulláh propuštěn!

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!