Dárfúr potřebuje mírové síly OSN

Africká unie nedokáže ochránit obyvatele súdánského Dárfúru vystavené útokům milic džandžauí, které podporuje súdánská vláda. I přes podpis mírové dohody v květnu 2006 se konflikt dále zostřuje. Uvedla to Amnesty International (AI) v den, kdy má Rada bezpečnosti OSN jednat o mandátu mírových sil OSN k ochraně civilistů v Dárfúru.

„Mezinárodní společenství si musí uvědomit, že trpícím v Dárfúru nenabídlo žádné řešení – situace se navíc stále zhoršuje,“ říká Kate Gilmorová, zástupkyně generální tajemnice AI. „Lidé v Dárfúru nyní potřebují pomoc mezinárodních mírových sil, které budou schopné zastavit zabíjení, znásilňování a uprchlické vlny.“

Výzkumníci AI se právě vrátili z východního Čadu, kde hovořili s mnoha dárfúrskými uprchlíky. Ze slov uprchlíků je zřejmé, že lidé žijící v Západním Dárfúru jsou v podstatě zajatci ve svých táborech a městech a téměř celá oblast zůstává pod kontrolou milic džandžauí.

„Celý svět opět ignoruje konflikt v Dárfúru a předstírá, že mír je na dosah. Ve skutečnosti nic nemůže být dál od pravdy,“ říká Kate Gilmorová. „Od podpisu mírové dohody evidujeme více lidí bez domova a častější případy porušování lidských práv. Hrozí také rozšíření konfliktu mimo hranice Súdánu.“ Letouny Antonov na rozkaz súdánské vlády navíc nadále bombardují některé oblasti Dárfúru.

Jednotky Africké unie v Súdánu (AMIS) ale nemají prostředky, a často ani vůli, chránit civilisty. Příslušník těchto jednotek pracovníkům AI sdělil: „Nemůžeme zajistit ochranu lidí, jak je naší povinností. Je to jen divadlo.“

Zastavení násilností se neobejde bez zapojení OSN a mezinárodního společenství. Súdánský prezident Omar Bašír však s rozmístěním sil OSN v Dárfúru nesouhlasí.

25.1.2019

Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.

30.10.2018

Zeman potřebuje oporu okolí, dětem ve školách ji však upírá, diví se pracovník nadace

Inkluze v českém školství dávno probíhá, novelizací jen zákon dohnal realitu, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Štěpán Drahokoupil z nadace Open Society Fund. Média podle něj rozjela proti inkluzi negativní kampaň, na kterou naskočili politici, kteří chtějí nasbírat laciné body. Trpí tím děti se zvláštními potřebami i jejich rodiče, kteří se bojí reakce okolí.

9.2.2018

Izrael a Palestina: Nová cesta k míru?

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.