Dárfúr potřebuje mírové síly OSN

Africká unie nedokáže ochránit obyvatele súdánského Dárfúru vystavené útokům milic džandžauí, které podporuje súdánská vláda. I přes podpis mírové dohody v květnu 2006 se konflikt dále zostřuje. Uvedla to Amnesty International (AI) v den, kdy má Rada bezpečnosti OSN jednat o mandátu mírových sil OSN k ochraně civilistů v Dárfúru.

„Mezinárodní společenství si musí uvědomit, že trpícím v Dárfúru nenabídlo žádné řešení – situace se navíc stále zhoršuje,“ říká Kate Gilmorová, zástupkyně generální tajemnice AI. „Lidé v Dárfúru nyní potřebují pomoc mezinárodních mírových sil, které budou schopné zastavit zabíjení, znásilňování a uprchlické vlny.“

Výzkumníci AI se právě vrátili z východního Čadu, kde hovořili s mnoha dárfúrskými uprchlíky. Ze slov uprchlíků je zřejmé, že lidé žijící v Západním Dárfúru jsou v podstatě zajatci ve svých táborech a městech a téměř celá oblast zůstává pod kontrolou milic džandžauí.

„Celý svět opět ignoruje konflikt v Dárfúru a předstírá, že mír je na dosah. Ve skutečnosti nic nemůže být dál od pravdy,“ říká Kate Gilmorová. „Od podpisu mírové dohody evidujeme více lidí bez domova a častější případy porušování lidských práv. Hrozí také rozšíření konfliktu mimo hranice Súdánu.“ Letouny Antonov na rozkaz súdánské vlády navíc nadále bombardují některé oblasti Dárfúru.

Jednotky Africké unie v Súdánu (AMIS) ale nemají prostředky, a často ani vůli, chránit civilisty. Příslušník těchto jednotek pracovníkům AI sdělil: „Nemůžeme zajistit ochranu lidí, jak je naší povinností. Je to jen divadlo.“

Zastavení násilností se neobejde bez zapojení OSN a mezinárodního společenství. Súdánský prezident Omar Bašír však s rozmístěním sil OSN v Dárfúru nesouhlasí.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

5.1.2017

Rozsudek nad Petrem jaškem by měl být vynesen 9. 1.

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.