Izraelské vyšetřování útoku v Kaně je neprůkazné

Vyšetřování vzdušného útoku na vesnici Kana, které provedly izraelské obranné síly, rozhodně není dostatečné. Uvedla to dnes Amnesty International (AI), která vyslala výzkumné mise do Libanonu i Izraele. Její pracovníci hovořili také s lidmi z vesnice Kana.

„Nesmíme dovolit, aby šetření útoku v Kaně bylo zameteno pod koberec. Je potřeba nezávislé zkoumání, které bude mít přístup přímo k lidem, kteří útok přežili, i k zodpovědným armádním jednotkám,“ uvedla Kate Gilmore, zástupkyně generální tajemnice AI.

„Rozhodně nestačí, když izraelské armáda vyšetřuje sama sebe. Izrael v minulosti smrt civilistů buď vůbec nevyšetřoval nebo prováděl podobně neprůkazná šetření.“

AI hovořila s lidmi z vesnice Kana krátce po bombardování. Uvedli, že v oblasti žili asi dva týdny a izraelské síly musely o jejich přítomnosti vědět. Varování, kterým Izrael vyzývá civilní obyvatelstvo k opuštění oblastí, zemi rozhodně nezbavuje povinností vyplývajících z mezinárodního zvykového práva. Přímé útoky na civilisty a civilní objekty, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, představují válečný zločin.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

30.6.2016

ČT k rozsudku Ústavního soudu o osvojování dětí

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

27.6.2016

ZASEDÁNÍ EVROPSKÉ RADY 28. - 29. ČERVNA: SDÍLENÍ, NE VYHÝBÁNÍ SE ZODPOVĚDNOSTI ZA UPRCHLÍKY

Amnesty dopis premiérovi Sobotkovi ohledně zasedání Evropské rady o migraci.