Izraelské vyšetřování útoku v Kaně je neprůkazné

Vyšetřování vzdušného útoku na vesnici Kana, které provedly izraelské obranné síly, rozhodně není dostatečné. Uvedla to dnes Amnesty International (AI), která vyslala výzkumné mise do Libanonu i Izraele. Její pracovníci hovořili také s lidmi z vesnice Kana.

„Nesmíme dovolit, aby šetření útoku v Kaně bylo zameteno pod koberec. Je potřeba nezávislé zkoumání, které bude mít přístup přímo k lidem, kteří útok přežili, i k zodpovědným armádním jednotkám,“ uvedla Kate Gilmore, zástupkyně generální tajemnice AI.

„Rozhodně nestačí, když izraelské armáda vyšetřuje sama sebe. Izrael v minulosti smrt civilistů buď vůbec nevyšetřoval nebo prováděl podobně neprůkazná šetření.“

AI hovořila s lidmi z vesnice Kana krátce po bombardování. Uvedli, že v oblasti žili asi dva týdny a izraelské síly musely o jejich přítomnosti vědět. Varování, kterým Izrael vyzývá civilní obyvatelstvo k opuštění oblastí, zemi rozhodně nezbavuje povinností vyplývajících z mezinárodního zvykového práva. Přímé útoky na civilisty a civilní objekty, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, představují válečný zločin.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz

8.2.2019

Jana Straková: Stav celé společnosti závisí na tom, jak vzdělaná a kultivovaná je ta nejméně vzdělaná část populace

Docentka Jana Straková působí v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Dlouhodobě bojuje za vysokou kvalitu a rovnost ve veřejném vzdělávání. Vytrvale upozorňuje na to, že vzdělávací výsledky českých dětí extrémně závisí na tom, do jaké školy děti chodí, v jak bohatém regionu žijí a jaké mají rodinné zázemí. Jana Straková je lídrem v prosazování rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti. Za to získala Cenu Nadace České spořitelny. Rozhovor s Janou Strakovou vznikl při příležitosti udělení ceny.

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině