Izraelské vyšetřování útoku v Kaně je neprůkazné

  Článek

publikován 7.8.2006

Vyšetřování vzdušného útoku na vesnici Kana, které provedly izraelské obranné síly, rozhodně není dostatečné. Uvedla to dnes Amnesty International (AI), která vyslala výzkumné mise do Libanonu i Izraele. Její pracovníci hovořili také s lidmi z vesnice Kana.

„Nesmíme dovolit, aby šetření útoku v Kaně bylo zameteno pod koberec. Je potřeba nezávislé zkoumání, které bude mít přístup přímo k lidem, kteří útok přežili, i k zodpovědným armádním jednotkám,“ uvedla Kate Gilmore, zástupkyně generální tajemnice AI.

„Rozhodně nestačí, když izraelské armáda vyšetřuje sama sebe. Izrael v minulosti smrt civilistů buď vůbec nevyšetřoval nebo prováděl podobně neprůkazná šetření.“

AI hovořila s lidmi z vesnice Kana krátce po bombardování. Uvedli, že v oblasti žili asi dva týdny a izraelské síly musely o jejich přítomnosti vědět. Varování, kterým Izrael vyzývá civilní obyvatelstvo k opuštění oblastí, zemi rozhodně nezbavuje povinností vyplývajících z mezinárodního zvykového práva. Přímé útoky na civilisty a civilní objekty, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, představují válečný zločin.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...