Policie v Litvě neochránila účastníky pochodu Riga Pride

Litevské úřady neposkytly dostatečnou fyzickou ochranu komunitě lesbických žen, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), kteří se o uplynulém víkendu chtěli zúčastnit oslavy Riga Pride 2006. Amnesty International (AI) odsoudila laxnost policistů, která je o to vážnější, že úřady údajně měly obavy z „bezpečnostních rizik“.

Ještě ve středu 19. července přitom rada města Rigy zakázala plánovaný pochod lidí s menšinovou sexuální orientací kvůli údajné hrozbě násilných útoků na účastníky pochodu. O tři dny později byli lidé, kteří se zúčastnili bohoslužby na podporu tohoto pochodu, napadeni větší skupinou odpůrců, kteří na ně házeli vajíčka a exkrementy. Přestože organizátoři s předstihem požádali o policejní ochranu, dostatečné pomoci se nedočkali. „Zákazem pochodu Riga Pride 2006 litevské úřady porušily své povinnosti respektovat právo na svobodu sdružování a vyjadřování, které jsou dány mezinárodním právem. K tomu se připojuje další provinění, když nedokázaly adekvátně ochránit účastníky akcí pořádaných LGBT komunitou, uvedl Anders Dahlbeck, výzkumník AI pro Litvu.AI je přesvědčena, že každý má právo na stejnou ochranu před zákonem a nesmí být z žádných důvodů diskriminován. Toto právo je obzvlášť důležité v případě hrozby násilných útoků nebo výhružek. Příslušníci zranitelných skupin, včetně menšin, navíc vyžadují zvláštní pozornost.AI vyzvala litevskou policii a soudy, aby v budoucnosti dodržovaly svou povinnost chránit příslušníky LGBT komunity. Úřady by také měly veřejně deklarovat, že násilnosti proti nim představují trestný čin, který nebudou tolerovat.Homofobní výroky v Litvě zaznívají i od politikůPorušování práv litevských gayů a lesbických žen vzbuzuje v posledních letech sílící znepokojení AI. V červnu 2005 proběhl historicky první pochod Gay Pride v Rize, který tamní městská rada původně zakázala. Toto rozhodnutí ale zrušil soud a akce se nakonec uskutečnila. V čase předcházejícím pochodu však někteří vrcholní politici pronesli homofobní výroky. Několik účastníků pochodu pak bylo slovně i fyzicky napadeno odpůrci této akce.V prosinci 2005 Litva novelizovala ústavu, která nyní výslovně zakazuje manželství mezi dvěma osobami stejného pohlaví. Manželství tohoto typu bylo již předtím zakázáno litevským občanským zákoníkem.V červnu 2006 litevský parlament hlasoval proti novele sedmého článku zákoníku práce, který by výslovně zakázal diskriminaci z důvodů sexuální orientace a uvedl tak litevský zákon v soulad s právem EU.

1.8.2019

Polsko: Policie nedokázala ochránit LGBT průvod před nenávistným chováním

Polská policie selhala při ochraně účastníků LGBT+ pochodu v Bělostoku. Amnesty vyzývá úřady v Polsku, aby veřejně odsoudily nenávistné útoky a co nejdříve zahájily plné, účinné a nestranné vyšetřování.

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

24.7.2019

Podlešná u soudu napadla žalobu policie

Podlešná společně se svým advokátem u soudu napadla žalobu policie.

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.