OSN musí zajistit ochranu lidí ohrožených izraelsko-libanonským konfliktem

  Článek

Amnesty International (AI) vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby se urychleně setkala a přijala opatření k ochraně civilistů ohrožených prohlubujícím se izraelsko-libanonským konfliktem. AI je zklamána neschopností států skupiny G8 učinit prioritou jejich jednání ochranu civilistů. Diskuse o řešení situace jsou negativně poznamenány politickými tématy.

„Uplynulé dny přinesly ostrou eskalaci útoků proti civilistům a civilní infrastruktuře. Lídři zemí G8 ale nedostáli svým morálním a právním závazkům a nedokázali řešit porušování mezinárodního humanitárního práva, které v několika případech vedlo až k válečným zločinům,“ uvedl Malcom Smart, ředitel AI pro Blízký východ.Je čas pro misi OSNAI vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby rozhodla o rozmístění okamžité zjišťující mise OSN v Libanonu a Izraeli, která by vyšetřovala útoky proti civilistům a civilním objektům a další případy porušování humanitárního práva. Pracovníci mise OSN musí vypracovat konkrétní doporučení, kterými se budou účastníci konfliktu řídit, aby ochránili civilní životy. Jedním z možných kroků je posílení stávající Dočasné mise OSN v Libanonu (UNIFIL) nebo o rozmístěný dalších mezinárodních mírových sil. Podle AI by Rada bezpečnosti měla také nařídit zastavení veškerých vojenských dodávek Izraeli a hnutí Hizballáh a to do doby, až budou zastaveny útoky na civilisty.Je nezbytné, aby mise OSN disponovala dostatečnými zdroji. V jejím čele by měli stát nestranní odborníci, kteří jsou způsobilí provádět trestní a forenzní vyšetřování. Členové mise by měli být experty v oblastech soudního lékařství, kriminalistické balistiky, lidských práv a humanitárního práva. Státy Izrael i Libanon pak s těmito vyšetřovateli musí plně spolupracovat a zajistit jim ničím nebráněný přístup k lidem, dokumentům i do potřebných oblastí.Nejvyšší cenu platí civilistéPrávě civilisté v Libanonu jsou nejvíce vystaveni izraelskému bombardování. Podle dostupných informací bylo při izraelských vzdušných útocích od 12. července zabito nejméně 200 civilistů, včetně desítek dětí. V tom samém období ozbrojené křídlo Hizballáhu zabilo při raketovém ostřelování severní části Izraele 12 civilistů včetně jednoho dítěte a 12 vojáků. Stovky dalších lidí na obou stranách utrpěly zranění.Izraelské síly podnikají rozsáhlé akce, které ničí civilní infrastrukturu v Libanonu, cíleně útočí na mosty, silnice, elektrárny, mezinárodní letiště, přístavy a další objekty. Desítky tisíc civilistů především na jihu Libanonu a na předměstích hlavního města Bejrútu byly přinuceny opustit své domovy.Lidské životy má na svědomí také Hizballáh, který na města a vesnice v severní části Izraele vypouští stovky raket nejčastěji typu kaťuša.

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...