Útoky v pásmu Gazy jsou válečným zločinem

Cílené toky, které podnikají izraelské síly proti civilnímu majetku a infrastruktuře v pásmu Gazy, porušují mezinárodní humanitární právo a představují válečný zločin, uvedla Amnesty International (AI).

„Izrael nyní musí podniknout kroky k nápravě dlouhodobých škod, kterých se dopustil a musí také na vlastní náklady zajistit dodávky elektřiny a vody pro Palestince žijící v dotčených oblastech,“ vyzvala AI. Izrael má jako okupační síla povinnost chránit základní lidská práva Palestinců.

Záměrné ničení elektráren, vodovodních rozvodů, mostů, silnic a další infrastruktury v pásmu Gazy je v rozporu s IV. Ženevskou konvencí (úmluva o ochraně civilních osob za války) a má dlouhodobé humanitární důsledky pro jeden a půl milionu obyvatel pásma Gazy. Bez elektřiny a dodávek vody tak nyní zůstává téměř polovina obyvatel této oblasti.

AI se znepokojením sleduje vzrůstající napětí mezi Izraelem, Palestinskou samosprávou a ozbrojenými skupinami. Izraelské vzdušné útoky a ostřelování v posledních týdnech a měsících zabily a zranily velké množství Palestinců včetně žen a dětí.

AI také rezolutně odsuzuje braní rukojmích. Palestinští ozbrojenci, kteří zajali vojáka Gilata Šalita a zabili osmnáctiletého Elijaha Ašeriho, podle AI porušili základní principy mezinárodního práva. AI požaduje okamžité propuštění Gilata Šalita.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

27.1.2017

Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN