Útoky v pásmu Gazy jsou válečným zločinem

Cílené toky, které podnikají izraelské síly proti civilnímu majetku a infrastruktuře v pásmu Gazy, porušují mezinárodní humanitární právo a představují válečný zločin, uvedla Amnesty International (AI).

„Izrael nyní musí podniknout kroky k nápravě dlouhodobých škod, kterých se dopustil a musí také na vlastní náklady zajistit dodávky elektřiny a vody pro Palestince žijící v dotčených oblastech,“ vyzvala AI. Izrael má jako okupační síla povinnost chránit základní lidská práva Palestinců.

Záměrné ničení elektráren, vodovodních rozvodů, mostů, silnic a další infrastruktury v pásmu Gazy je v rozporu s IV. Ženevskou konvencí (úmluva o ochraně civilních osob za války) a má dlouhodobé humanitární důsledky pro jeden a půl milionu obyvatel pásma Gazy. Bez elektřiny a dodávek vody tak nyní zůstává téměř polovina obyvatel této oblasti.

AI se znepokojením sleduje vzrůstající napětí mezi Izraelem, Palestinskou samosprávou a ozbrojenými skupinami. Izraelské vzdušné útoky a ostřelování v posledních týdnech a měsících zabily a zranily velké množství Palestinců včetně žen a dětí.

AI také rezolutně odsuzuje braní rukojmích. Palestinští ozbrojenci, kteří zajali vojáka Gilata Šalita a zabili osmnáctiletého Elijaha Ašeriho, podle AI porušili základní principy mezinárodního práva. AI požaduje okamžité propuštění Gilata Šalita.

5.11.2019

ČT o pomoci válečným sirotkům v Sýrii

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.

1.8.2019

Polsko: Policie nedokázala ochránit LGBT průvod před nenávistným chováním

Polská policie selhala při ochraně účastníků LGBT+ pochodu v Bělostoku. Amnesty vyzývá úřady v Polsku, aby veřejně odsoudily nenávistné útoky a co nejdříve zahájily plné, účinné a nestranné vyšetřování.

19.2.2019

Izrael/Palestina: Online rezervační weby podporují rozšiřování osad a profitují z válečných zločinů

Airbnb, Booking.com, Expedia a TripAdvisor aktivně přispívají k porušování lidských práv Palestinců a Palestinek.