Útoky v pásmu Gazy jsou válečným zločinem

Cílené toky, které podnikají izraelské síly proti civilnímu majetku a infrastruktuře v pásmu Gazy, porušují mezinárodní humanitární právo a představují válečný zločin, uvedla Amnesty International (AI).

„Izrael nyní musí podniknout kroky k nápravě dlouhodobých škod, kterých se dopustil a musí také na vlastní náklady zajistit dodávky elektřiny a vody pro Palestince žijící v dotčených oblastech,“ vyzvala AI. Izrael má jako okupační síla povinnost chránit základní lidská práva Palestinců.

Záměrné ničení elektráren, vodovodních rozvodů, mostů, silnic a další infrastruktury v pásmu Gazy je v rozporu s IV. Ženevskou konvencí (úmluva o ochraně civilních osob za války) a má dlouhodobé humanitární důsledky pro jeden a půl milionu obyvatel pásma Gazy. Bez elektřiny a dodávek vody tak nyní zůstává téměř polovina obyvatel této oblasti.

AI se znepokojením sleduje vzrůstající napětí mezi Izraelem, Palestinskou samosprávou a ozbrojenými skupinami. Izraelské vzdušné útoky a ostřelování v posledních týdnech a měsících zabily a zranily velké množství Palestinců včetně žen a dětí.

AI také rezolutně odsuzuje braní rukojmích. Palestinští ozbrojenci, kteří zajali vojáka Gilata Šalita a zabili osmnáctiletého Elijaha Ašeriho, podle AI porušili základní principy mezinárodního práva. AI požaduje okamžité propuštění Gilata Šalita.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.