Útoky v pásmu Gazy jsou válečným zločinem

Článek

publikován 4.7.2006

Cílené toky, které podnikají izraelské síly proti civilnímu majetku a infrastruktuře v pásmu Gazy, porušují mezinárodní humanitární právo a představují válečný zločin, uvedla Amnesty International (AI).

„Izrael nyní musí podniknout kroky k nápravě dlouhodobých škod, kterých se dopustil a musí také na vlastní náklady zajistit dodávky elektřiny a vody pro Palestince žijící v dotčených oblastech,“ vyzvala AI. Izrael má jako okupační síla povinnost chránit základní lidská práva Palestinců.

Záměrné ničení elektráren, vodovodních rozvodů, mostů, silnic a další infrastruktury v pásmu Gazy je v rozporu s IV. Ženevskou konvencí (úmluva o ochraně civilních osob za války) a má dlouhodobé humanitární důsledky pro jeden a půl milionu obyvatel pásma Gazy. Bez elektřiny a dodávek vody tak nyní zůstává téměř polovina obyvatel této oblasti.

AI se znepokojením sleduje vzrůstající napětí mezi Izraelem, Palestinskou samosprávou a ozbrojenými skupinami. Izraelské vzdušné útoky a ostřelování v posledních týdnech a měsících zabily a zranily velké množství Palestinců včetně žen a dětí.

AI také rezolutně odsuzuje braní rukojmích. Palestinští ozbrojenci, kteří zajali vojáka Gilata Šalita a zabili osmnáctiletého Elijaha Ašeriho, podle AI porušili základní principy mezinárodního práva. AI požaduje okamžité propuštění Gilata Šalita.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu