Úředníci v Sýrii byli propuštěni z práce pro své názory

Sedmnáct státních zaměstnanců několika syrských ministerstev bylo nedávno bez vysvětlení propuštěno z práce. Je velmi pravděpodobné, že se tak stalo kvůli jejich podpisu pod deklaraci, která požaduje urovnání vztahů mezi Sýrií a Libanonem. Podpořili také následnou výzvu za propuštění deseti signatářů této deklarace, kteří byli zatčeni v polovině května.

Propuštění zaměstnanců nařídil ministerský předseda Sýrie Muhammad Nádží Utri. Pracovní právo Sýrie povoluje propuštění státních zaměstnanců bez udání důvodu, ale dává propuštěným možnost odvolat se k soudu. Propuštěnými lidmi jsou (jména uvedena v anglické transkripci): Suheil Abu Fakhr, 'Essam Mahmoud, Fou'ad al-Bunni, Kamal al-Dabbas, Marwan Hamza, Nabil Abu Sa'ad a Haytham Sa'ab (zaměstnanci ministerstva školství); Fadhl Hijaz a Lina Wafa'i (ministerstvo vnitra); Selma Kerkoutli a Nadher Nasr (ministerstvo informací); Kamal Bel'ous (ministerstvo financí); Ghaleb Tarbeh (ministerstvo pro energetiku); 'Essam Abu Sa'id (ministerstvo zdravotnictví); Munir Shahoud (ministerstvo vyššího vzdělávání), Dr. Niqola Ghenoum (ministerstvo zdravotnictví). Jedním z deseti zatčených je Sulayman Shemr (ministerstvo pro ropný průmysl). Amnesty International vyzývá syrského premiéra, aby bez prodlení vysvětlil důvody propuštění výše uvedených osob. Deset vězňů svědomí musí být propuštěno na svobodu.

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.

18.9.2018

Turecko: zadržení demonstrujících stavebních dělníků je pokusem potlačit legitimní protest

Nařízení istanbulského soudu o vrácení 24 stavebních dělníků a odborových předáků do vazby až do soudního řízení je očividným pokusem úřadů o umlčení legitimního protestu.

4.10.2017

Čínští vězni svědomí Langzi i Peng Heping propuštěni!

Děkujeme za podporu! Básník Langzi i jeho přítel Peng Heping byli propuštěni na svobodu.

14.12.2017

Další úspěch Amnesty: Vězni svědomí z Krymu propuštěni.