Úředníci v Sýrii byli propuštěni z práce pro své názory

Sedmnáct státních zaměstnanců několika syrských ministerstev bylo nedávno bez vysvětlení propuštěno z práce. Je velmi pravděpodobné, že se tak stalo kvůli jejich podpisu pod deklaraci, která požaduje urovnání vztahů mezi Sýrií a Libanonem. Podpořili také následnou výzvu za propuštění deseti signatářů této deklarace, kteří byli zatčeni v polovině května.

Propuštění zaměstnanců nařídil ministerský předseda Sýrie Muhammad Nádží Utri. Pracovní právo Sýrie povoluje propuštění státních zaměstnanců bez udání důvodu, ale dává propuštěným možnost odvolat se k soudu. Propuštěnými lidmi jsou (jména uvedena v anglické transkripci): Suheil Abu Fakhr, 'Essam Mahmoud, Fou'ad al-Bunni, Kamal al-Dabbas, Marwan Hamza, Nabil Abu Sa'ad a Haytham Sa'ab (zaměstnanci ministerstva školství); Fadhl Hijaz a Lina Wafa'i (ministerstvo vnitra); Selma Kerkoutli a Nadher Nasr (ministerstvo informací); Kamal Bel'ous (ministerstvo financí); Ghaleb Tarbeh (ministerstvo pro energetiku); 'Essam Abu Sa'id (ministerstvo zdravotnictví); Munir Shahoud (ministerstvo vyššího vzdělávání), Dr. Niqola Ghenoum (ministerstvo zdravotnictví). Jedním z deseti zatčených je Sulayman Shemr (ministerstvo pro ropný průmysl). Amnesty International vyzývá syrského premiéra, aby bez prodlení vysvětlil důvody propuštění výše uvedených osob. Deset vězňů svědomí musí být propuštěno na svobodu.

5.11.2019

ČT o pomoci válečným sirotkům v Sýrii

4.11.2019

Turecko: Stovky zatčených v tvrdém zásahu proti kritikům vojenské ofenzívy v Sýrii

Stovky lidí zadrželi za to, že komentovaly nebo informovaly o nedávné turecké vojenské ofenzivě v severovýchodní Sýrii. Čelí absurdním obviněním. Vláda zintenzivňuje zásahy proti kritickým hlasům.

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.