Některé evropské země jsou zapojeny do porušování lidských práv

  Článek

publikován 14.6.2006

Sedm evropských zemí, včetně čtyř členů EU, se podílelo na nezákonných praktikách při převozu zajatců CIA, uvedla dnes Amnesty International (AI).

Německo, Itálie, Švédsko, Velká Británie Makedonie, Bosna a Hercegovina a Turecko jsou zapojeny do šesti případů nezákonných převozů zajatců CIA, které AI popisuje ve své zprávě. Všechny případy proběhly podobně – zajatci byli naloženi do letadel a bez jakéhokoli procesu se ocitli ve věznicích v zahraničí. Tam byli podle svých slov vystaveni mučení.

CIA by bez přístupu na evropská letiště a do evropského vzdušného prostoru tyto zajatce převážela mnohem obtížněji. Stručně řečeno, evropské země jsou zapojeny do zločinu USA.

„Evropa se často označuje za ochránkyni lidských práv. Nyní vyšla najevo nepříjemná pravda, že bez pomoci Evropy řada lidí nemusela být vystavena mučení ve věznicích v různých částech světa, uvedl Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

„Evropské státy musí změnit svůj postoj „nevidím zlo, neslyším zlo“, který ve věci utajovaných letů uplatňují a podniknout aktivní kroky, aby tuto praktiku na svém území zastavily.“

„Některé země dokonce předávaly zajatce do rukou CIA a nesou tak zodpovědnost za jejich následné mučení a jiné zneužívání.“

Utajené lety navíc ukázaly, že americké tajné služby mohou v Evropě působit mimo dohled zákonů a nemusí se za své činy zodpovídat. EU by měla regulovat aktivity národních i zahraničních tajných služeb.

Evropské vlády spolupráci vytrvale popírají, ale informace získané z různých zdrojů ukazují, že jejich mlčení ničemu nepomůže.

Sedm uvedených zemí bylo do kritizovaného postupu zapojeno v různé míře – některé povolily použít svá letiště a vzdušný prostor, jiné přímo spolupracovaly při zatýkání nebo únosech lidí a předávaly je americkým bezpečnostním službám. Jejich jednání nebo naopak nečinnost jsou v rozporu se závazky danými mezinárodním právem. Musí se ze svých činů zodpovídat.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...