Zbraně z Číny podporují konflikty a represi ve světě

Čína se řadí mezi největší, ale zároveň také nejméně zodpovědné vývozce zbraní, uvedla Amnesty International (AI). AI v nové zprávě ukazuje, jak čínské zbraně podporují brutální konflikty i násilné zločiny v zemích jako jsou Súdán, Nepál, Myanmar (Barma) nebo Jihoafrická republika. Zpráva také poukazuje na možné zapojení západních společností do výroby některých zbraní.

„Čína označuje svůj přístup k udělování licencí na vývoz zbraní jako „obezřetný a zodpovědný“, realita je však zcela odlišná. Čína je jediným z vůdčích exportérů zbraní, který nepodepsal žádné multilaterální dohody bránící vývozu zbraní do zemí porušujících lidská práva,“ řekla Helen Hughesová, výzkumnice AI v oblasti kontroly zbraní.

Podle odhadů dosahuje vývoz zbraní z Číny hodnoty vyšší než 1 miliarda dolarů ročně a často zahrnuje výměnu zbraní za suroviny, které země potřebuje ke svému rapidnímu ekonomickému rozvoji. Obchody jsou ale utajovány a Peking nezveřejňuje žádné informace o vývozu zbraní. Za posledních osm let ani jednou neposkytl údaje do Registru konvenčních zbraní OSN.

Mezi případy velmi rizikových dodávek zbraní patří:

- Více než 200 kusů čínských armádních vozidel – vybavených americkými dieselovými motory Cummins – bylo v srpnu 2005 dodáno do Súdánu, i přes embargo USA uvalené na obě země a přes fakt, že podobné typy vozidel sloužily při zabíjení a únosech civilistů v Dárfúru.

- Pravidelné vojenské dodávky do Myanmaru, včetně dodávky 400 armádních vozidel pro barmskou armádu v srpnu 2005, přestože se její příslušníci podílejí na mučení, zabíjení a násilném vyhánění stovek tisíc civilistů z jejich domovů.

- Vojenské dodávky nepálským ozbrojeným složkám v roce 2005 a na počátku roku 2006, kdy byly zapojeny do brutální represe tisíců demonstrantů.

„Je nejvyšší čas, aby si Čína, jako přední vývozce zbraní a stálý člen Rady bezpečnosti OSN, vzpomněla na své závazky vyplývající z mezinárodního práva. Musí zavést efektivní zákony zamezující dodávkám zbraní, které by mohly být použity k porušování lidských práv,“ uvedla Helen Hughesová.

Mezinárodní společenství musí posílit aplikaci zbraňového embarga na Čínu až do doby, kdy čínské úřady přestanou dodávat zbraně pachatelům bezpráví.

16.10.2018

Egypt: Francie porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vývozu zbraní používaných ve smrtících operacích

Navzdory zákazu EU a nulovým odpovědnostním opatřením egyptské vlády pokračuje Francie v transferu zbraní do Egypta. Vyváželo i Česko!

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.