Zbraně z Číny podporují konflikty a represi ve světě

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 12.6.2006

Čína se řadí mezi největší, ale zároveň také nejméně zodpovědné vývozce zbraní, uvedla Amnesty International (AI). AI v nové zprávě ukazuje, jak čínské zbraně podporují brutální konflikty i násilné zločiny v zemích jako jsou Súdán, Nepál, Myanmar (Barma) nebo Jihoafrická republika. Zpráva také poukazuje na možné zapojení západních společností do výroby některých zbraní.

„Čína označuje svůj přístup k udělování licencí na vývoz zbraní jako „obezřetný a zodpovědný“, realita je však zcela odlišná. Čína je jediným z vůdčích exportérů zbraní, který nepodepsal žádné multilaterální dohody bránící vývozu zbraní do zemí porušujících lidská práva,“ řekla Helen Hughesová, výzkumnice AI v oblasti kontroly zbraní.

Podle odhadů dosahuje vývoz zbraní z Číny hodnoty vyšší než 1 miliarda dolarů ročně a často zahrnuje výměnu zbraní za suroviny, které země potřebuje ke svému rapidnímu ekonomickému rozvoji. Obchody jsou ale utajovány a Peking nezveřejňuje žádné informace o vývozu zbraní. Za posledních osm let ani jednou neposkytl údaje do Registru konvenčních zbraní OSN.

Mezi případy velmi rizikových dodávek zbraní patří:

- Více než 200 kusů čínských armádních vozidel – vybavených americkými dieselovými motory Cummins – bylo v srpnu 2005 dodáno do Súdánu, i přes embargo USA uvalené na obě země a přes fakt, že podobné typy vozidel sloužily při zabíjení a únosech civilistů v Dárfúru.

- Pravidelné vojenské dodávky do Myanmaru, včetně dodávky 400 armádních vozidel pro barmskou armádu v srpnu 2005, přestože se její příslušníci podílejí na mučení, zabíjení a násilném vyhánění stovek tisíc civilistů z jejich domovů.

- Vojenské dodávky nepálským ozbrojeným složkám v roce 2005 a na počátku roku 2006, kdy byly zapojeny do brutální represe tisíců demonstrantů.

„Je nejvyšší čas, aby si Čína, jako přední vývozce zbraní a stálý člen Rady bezpečnosti OSN, vzpomněla na své závazky vyplývající z mezinárodního práva. Musí zavést efektivní zákony zamezující dodávkám zbraní, které by mohly být použity k porušování lidských práv,“ uvedla Helen Hughesová.

Mezinárodní společenství musí posílit aplikaci zbraňového embarga na Čínu až do doby, kdy čínské úřady přestanou dodávat zbraně pachatelům bezpráví.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu