Zbraně z Číny podporují konflikty a represi ve světě

Čína se řadí mezi největší, ale zároveň také nejméně zodpovědné vývozce zbraní, uvedla Amnesty International (AI). AI v nové zprávě ukazuje, jak čínské zbraně podporují brutální konflikty i násilné zločiny v zemích jako jsou Súdán, Nepál, Myanmar (Barma) nebo Jihoafrická republika. Zpráva také poukazuje na možné zapojení západních společností do výroby některých zbraní.

„Čína označuje svůj přístup k udělování licencí na vývoz zbraní jako „obezřetný a zodpovědný“, realita je však zcela odlišná. Čína je jediným z vůdčích exportérů zbraní, který nepodepsal žádné multilaterální dohody bránící vývozu zbraní do zemí porušujících lidská práva,“ řekla Helen Hughesová, výzkumnice AI v oblasti kontroly zbraní.

Podle odhadů dosahuje vývoz zbraní z Číny hodnoty vyšší než 1 miliarda dolarů ročně a často zahrnuje výměnu zbraní za suroviny, které země potřebuje ke svému rapidnímu ekonomickému rozvoji. Obchody jsou ale utajovány a Peking nezveřejňuje žádné informace o vývozu zbraní. Za posledních osm let ani jednou neposkytl údaje do Registru konvenčních zbraní OSN.

Mezi případy velmi rizikových dodávek zbraní patří:

- Více než 200 kusů čínských armádních vozidel – vybavených americkými dieselovými motory Cummins – bylo v srpnu 2005 dodáno do Súdánu, i přes embargo USA uvalené na obě země a přes fakt, že podobné typy vozidel sloužily při zabíjení a únosech civilistů v Dárfúru.

- Pravidelné vojenské dodávky do Myanmaru, včetně dodávky 400 armádních vozidel pro barmskou armádu v srpnu 2005, přestože se její příslušníci podílejí na mučení, zabíjení a násilném vyhánění stovek tisíc civilistů z jejich domovů.

- Vojenské dodávky nepálským ozbrojeným složkám v roce 2005 a na počátku roku 2006, kdy byly zapojeny do brutální represe tisíců demonstrantů.

„Je nejvyšší čas, aby si Čína, jako přední vývozce zbraní a stálý člen Rady bezpečnosti OSN, vzpomněla na své závazky vyplývající z mezinárodního práva. Musí zavést efektivní zákony zamezující dodávkám zbraní, které by mohly být použity k porušování lidských práv,“ uvedla Helen Hughesová.

Mezinárodní společenství musí posílit aplikaci zbraňového embarga na Čínu až do doby, kdy čínské úřady přestanou dodávat zbraně pachatelům bezpráví.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

25.1.2019

Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

16.10.2018

Egypt: Francie porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vývozu zbraní používaných ve smrtících operacích

Navzdory zákazu EU a nulovým odpovědnostním opatřením egyptské vlády pokračuje Francie v transferu zbraní do Egypta. Vyváželo i Česko!