Rada Evropy vyzvala k zastavení nelegálních postupů v „boji s terorem“

Amnesty International (AI) vítá jasný signál, který dnes Rada Evropy vyslala evropským vládám a USA, že tajné převozy osob podezřelých z terorismu odporují základním principům mezinárodního práva.

Praktiky užívané v rámci boje proti teroru dále zahrnují „zmizení“, svévolné zadržování, mučení a špatné zacházení s lidmi.

Zpráva Rady Evropy potvrzuje šetření AI o spolupráci některých evropských států na případech nezákonných převozů zadržených osob. Zpráva přináší další informace o existenci možných utajených věznic v Rumunsku a Polsku.

Rada Evropy navíc potvrdila informace, že letouny užívané americkou CIA také k nezákonnému převozu zajatců, několikrát přistály a vzlétly z pražského letiště.

AI získala letové záznamy potvrzující zastávky těchto letounů v Praze již v loňském roce. Česká pobočka AI proto požádala vládu o vyšetření, zda byla ČR zapojena do porušování mezinárodního práva.

„Dle letových záznamů se letouny užívané CIA k nezákonným praktikám pohybovaly na letišti v ČR a existuje podezření, že evropské vlády přivíraly nad těmito operacemi oči. Proto jsme přesvědčeni, že by se představitelé ČR měli tímto problémem vážně zabývat. Stejně jako řada dalších evropských zemí, které vyšetřování zahájily,“ uvedl ředitel české pobočky AI Zdeněk Rudolský.

Premiér Paroubek AI písemně sdělil, že si vyžádal od ministrů, kterých by se tato problematika mohla týkat (a to i okrajově) a zástupců bezpečnostních složek ČR informace, které by potvrdily nebo vyvrátily toto tvrzení. Všichni odpověděli, že informace, které by hodnověrně potvrzovaly uváděné činnosti, nemají. Podobné sdělení AI obdržela také od ministra vnitra Františka Bublana.

„Jedno odhalení stíhá druhé a skutečný rozsah spolupráce evropských vlád na bezpráví se můžeme jen dohadovat. Vláda musí udělat vše pro to, aby mohla veřejnosti zodpovědět otázku, zda na území ČR docházelo k porušování mezinárodního práva,“ uvedla AI.

AI také vyzvala USA a evropské státy, které byly prokazatelně zapojeny do těchto praktik, aby zajistily obětem nezákonného nakládání reparace.

„Samozřejmě musíme bojovat proti teroru, ale je velmi nebezpečné, pokud se tak děje mimo mantinely mezinárodního práva. Takový postup terorismu jenom nahrává,“ dodává AI.

12.4.2018

DOBRÉ ZPRÁVY Z FILIPÍN: JERRYME CORRE JE PROPUŠTĚN!

Od ledna 2018 se uskutečnila série slyšení týkající se Jerrymeho drogových obvinění. Dne 2. března byl schválen návrh zastavení trestního stíhaní a to kvůli nedostatku důkazů. Jerryme byl propuštěn tentýž den.

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.

15.2.2018

Rok po migrační dohodě mezi Itálií a Libyí je čas vysvobodit tisíce lidí z hrozných podmínek

Lidé jsou drženi v nelidských libyjských detencích, kde je běžné špatné zacházení a mučení.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.