Satelitní snímky ukázaly demolice chudinských čtvrtí v Zimbabwe

  Článek

Násilná vystěhování publikován 31.5.2006

Amnesty International (AI) dnes uveřejnila vůbec první satelitní snímky, které ukazují rozsáhlou destrukci obydlených oblastí v Zimbabwe. Snímky dokazují ničivý dopad politiky zimbabwské vlády, která v loni provedla násilné demolice čtvrtí a slumů obývaných především venkovskou chudinou.

„Satelitní snímky přesvědčivě dokazují, že vláda Zimbabwe dala vyhladit celé obydlené čtvrti – zcela je vymazala z mapy světa, jako kdyby nikdy neexistovaly,“ uvedl Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI. AI na satelitních snímcích ukázala totální demolici chudinské osady nazvané Porta Farm, která vznikla před 16 lety. V osadě stály školy, dětské centrum i mešita. AI zveřejnila také videozáznam, který zachytil násilné vyhánění lidí před samotnou demolicí. „Snímky a videozáznam ukazují děsivý přerod krajiny, která se v průběhu pouhých deseti měsíců proměnila z osady plné života v sutiny.“ 27. června 2005, zhruba měsíc po začátku vládní operace „Obnovení pořádku“, vstoupili policisté do osady a rozdávali letáky, které lidem oznamovaly, že mají osadu opustit. Druhý den brzy ráno přijel konvoj policejních vozidel a demoličních strojů. Obyvatelé osady bezmocně sledovali, jak buldozery ničí jejich domovy. Tisíce lidí musely spát bez přístřešku, a to v době, kdy v Zimbabwe panuje zimní období. Ozbrojení policisté řadu obyvatel osady násilím odvezli na nákladních autech. V době této operace pobývala v Zimbabwe zvláštní emisarka OSN Anna Tibaijuková, která v následné zprávě uvedla, že byla „šokována brutalitou“, jíž byla svědkem. Podle místních nevládních organizací v průběhu chaotické operace zemřelo několik lidí, včetně dvou dětí. Zpráva, kterou 22. července 2005 uveřejnilo OSN, odhaduje, že v průběhu zhruba šesti týdnů ztratilo střechu nad hlavou, práci nebo obojí na 700.000 lidí. Pozn. Satelitní snímky analyzovala Americká asociace pro rozvoj vědy, financovaná americkou MacArthur Foundation.

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...