Happening za kontrolu obchodu se zbraněmi

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 9.5.2006

Tři čeští ministři, do jejichž kompetence spadá obchod se zbraněmi, mají příležitost připojit se k milionu tváří z celého světa, které požadují zodpovědnou kontrolu obchodu se zbraněmi. Svou osobní účast přislíbil ministr vnitra František Bublan. S aktivisty se setká ve středu 10. května v 8:30 před budovou svého ministerstva.

Amnesty International ČR (AI) pořádá happening na podporu tzv. petice Milion tváří, která chce řešit krizi nekontrolovaného obchodu ze zbraněmi. Cílem Petice je dosažení celosvětové smlouvy, která bude regulovat obchod se zbraněmi a zastaví dodávky zbraní do zemí, které porušují lidská práva. O přijetí této průlomové smlouvy bude OSN jednat v červenci 2006. V současné době mezinárodní právo kontrolu obchodu s lehkými a ručními zbraněmi zcela ignoruje.

Aktivisté AI připraví pro ministry Urbana, Svobodu, Bublana a zaměstnance jejich resortů třídenní happening, který se postupně koná před budovami ministerstev. Aktivisté AI jsou vybaveni fotoaparátem. Lidé budou tedy mít příležitost petici Milion tváří na místě podpořit. „Neúčinná kontrola obchodu se zbraněmi má za následek, že mnoho zemí včetně ČR může beztrestně prodávat zbraně do oblastí, kde zuří občanská válka či kde jsou masivně porušována lidská práva. Jinými slovy, hyenisticky vyděláváme na utrpení lidí,“ říká Petr Vítek z AI.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...