Těhotnou Súdánku podpořily statisíce lidí, možná jí zachrání život

Případ Meriam Yehya Ibrahimové, odsouzené k trestu smrti kvůli víře, vzbudil obrovský zájem v mnoha zemích. Přes 620 000 lidí po celém světě podepsalo petici Amnesty International, z toho v České republice téměř 11 600 lidí – to je skvělé a moc za to děkujeme. Zároveň se spuštěním naší petice jsme kontaktovali súdánské velvyslanectví a ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka. Ten následně vyzval svůj súdánský protějšek, Alí Ahmeda Kartiho, aby mladou Súdánku zbavili všech obvinění. Karti byl minulý týden shodou okolností v Čechách a slíbil, že súdánská vláda udělá všechno proto, aby rozsudek nebyl vykonán. „V súdánském legitimním systému je zastaralý zákon, který toto stanovuje. Já říkám, že je protiústavní. Budu jen rád, když právě tento konkrétní případ přispěje k diskusi a k jeho odstranění z našeho právního systému,“ řekl v Praze súdánský ministr zahraničí. Amnesty měla možnost mluvit s právníky Meriam. Ti se proti rozsudku okamžitě odvolali a případ tak nejspíš bude projednávat súdánský Nejvyšší soud. Právníci uvedli, že těhotná žena má po celou dobu věznění nohy spoutané těžkým řetězem, což je v Súdánu běžná praxe pro vězně odsouzené k trestu smrti. Dále také platí její další obvinění z cizoložství, za které jí byl uložen trest 100 ran bičem. Amnesty dál usiluje o její okamžité propuštění a změny nehumánních zákonů v Súdánu. Aktuální vývoj případu sledujte na této stránce nebo na Facebooku.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.

11.4.2017

ČT: Trest smrti ve světě podle Amnesty

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.