V celách smrti ve světě čeká přes 20.000 osob

Amnesty International (AI) dnes zveřejnila statistiky týkající se trestu smrti ve světě, dle kterých na popravu čeká více než 20.000 odsouzenců.

V roce 2005 úřady popravily nejméně 2.148 osob ve 22 zemích. Za 94 % všech poprav je zodpovědná čtveřice zemí, kterou tvoří Čína, Írán, Saúdská Arábie a USA. AI upozornila, že skutečné údaje jsou nepochybně vyšší. Mnoho vlád však informace o popravách tají. Např. Čína odmítá zveřejnit oficiální statistiky a Vietnam je dokonce označil za „státní tajemství“, třebaže takový postup je v rozporu se standardy OSN. Podle dostupných informací AI zjistila, že v roce 2005 Írán popravil nejméně 94 osob, Saúdská Arábie nejméně 86 osob, USA vykonaly 60 poprav. Na území Číny se podařilo zdokumentovat nejméně 1.770 poprav, ale dle hodnověrného zdroje z tamních úřadů počet popravených lidí v Číně dosáhl čísla 8.000. „Počty popravených osob jsou velmi znepokojivé. Dalších 20.000 lidí čeká na den, kdy je stát připraví o život. Trest smrti je však nehumánní. Často je vynášen diskriminačním způsobem, následuje po nespravedlivých soudech nebo je udělován na politickou objednávku. Pokud justice selže, může dojít k nezvratnému omylu,“ říká generální tajemnice AI Irene Khan. „Trest smrti není jediným a nejefektivnějším nástrojem prevence kriminality. Je to krutý a nevratný prostředek vlád, které jeho prováděním porušují základní právo na život. Prioritou by měla být prevence kriminality a kompenzace pro oběti trestných činů a pozůstalé,“ dodává Irene Khan. „Závažné je, že velká část lidí byla k trestu smrti odsouzena bez spravedlivého procesu. Mnozí byli popraveni jen na základě důkazů vynucených mučením.“ Spojené státy v roce 2005 propustily z cely smrti dva muže poté, co se prokázala jejich nevina. V Japonsku byla řada lidí poslána na smrt na základě vynuceného „přiznání“. V Číně, která je zodpovědná za 80 % všech poprav, je možné popravit také pachatele nenásilné trestné činnosti jako je daňový únik nebo zpronevěra. I v právě uplynulých měsících AI zaznamenala případy zneužívání justičního systému. Jedinou šancí pro nespravedlivě odsouzené v celách smrti je okamžité zastavení vykonávání poprav. V mnoha zemích se odsouzený setkává s nelidským zacházením již v době pobytu v cele smrti. Např. v Bělorusku ani v Uzbekistánu nejsou odsouzenci na smrt předem informováni o datu popravy a nemají příležitost rozloučit se s nejbližšími. Jedinou zemí, o které je známo, že v roce 2005 popravila dětské pachatele, je Írán. V této zemi bylo o život připraveno osm osob, které měly spáchat zločin před osmnáctým rokem věku. „Světový trend je zrušit trest smrti. Do dnešního dne od tohoto krutého, nelidského a nevratného trestu odstoupilo zákonem nebo praxí 122 zemí, posledními z nich jsou Mexiko a Libérie. 74 států má ve svých zákonech trest smrti obsažen, v realitě však provádí popravy jen mnohem menší skupina zemí. Další informace: AI se staví proti trestu smrti za všech okolností. Trest smrti je krutý a nevratný prostředek vlád, které jeho prováděním porušují základní právo na život. Nevyhnutelně v sobě nese riziko justičního omylu. Mezinárodní vývoj směřuje k jeho úplnému zrušení. Způsoby poprav: Setnutí hlavy – (Saúdská Arábie, Irák) Elektrické křeslo – (USA)Oběšení – (Egypt, Írán, Japonsko, Jordánsko, Pákistán, Singapur a další)Smrtící injekce – (Čína, Guatemala, Filipíny, Thajsko, USA)Zastřelení – (Bělorusko, Čína, Somálsko, Tchaiwan, Uzbekistán, Vietnam a další země)Ukamenování – (Afghánistán, Írán)

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

11.4.2017

ČT: Trest smrti ve světě podle Amnesty

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.