Ministerstvo vnitra odpovědělo ve věci "Letounů CIA"

Dne 10. dubna 2006 obdržela česká pobočka AI odpověď ministra vnitra Františka Bublana týkající se podezření z „případného převozu zajatců CIA přes území ČR“.

Ministr vnitra ve své odpovědi uvedl, že zbavení svobody, které nemá zákonný základ, může být podle právního řádu ČR trestným činem. Pokud by policie ČR disponovala hodnověrným podezřením, že k takovému omezování svobody dochází v době, kdy je vzdušný dopravní prostředek na území ČR, podle ministra by zasáhla.

Dle ministra však Policie ČR nezískala žádné informace, které by hodnověrně indikovaly existenci transportů osob omezovaných na svobodě ze strany CIA.

Ministr vnitra také pro šetření v této věci odkázal na Ministerstvo dopravy, Ministerstvo obrany a Řízení letového provozu.

„Bohužel stále nevíme, jaké konkrétní kroky byly učiněny k plnému vyšetřování těchto informací. Na základě vyjádření ministerstva se můžeme jen domnívat, že šetření stojí počátku,“ uvedl ředitel AI ČR Zdeněk Rudolský.

„Dle letových záznamů se letouny užívané CIA k nezákonným praktikám pohybovaly na letišti v ČR, existuje podezření, že se na jejich palubě mohly nacházet nezákonně držené osoby a objevily se indicie, že evropské vlády přivíraly nad těmito operacemi oči. Proto jsme přesvědčeni, že by se představitelé ČR měli tímto podezřením vážně zabývat. Tak jako celá řada dalších evropských zemí, které již vyšetřování zahájily,“ upozorňuje Rudolský.

„Věříme, že vláda udělá vše pro to, aby mohla veřejnosti odpovědět na otázku, zda na území ČR mohlo docházet k porušování mezinárodního práva. Toto podezření je třeba bez pochyby vyvrátit, případně zveřejnit jiné závěry šetření,“ uvedla AI.

AI čeká na odpověď od předsedy vlády ČR Jiřího Paroubka.

24.6.2020

Aktivistka v ohrožení kvůli COVID-19

Rodina Mahienour el-Masriové se obává o její bezpečnost v souvislosti s pandemií COVID-19 a jejího možného propuknutí v egyptských věznicích.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.

28.3.2019

Děti vystavené dlouhodobému stresu propadávají vzdělávacím systémem. Učitelé neumějí pomoci. Chce to řešit reforma

Čeští žáci ve srovnání s vrstevníky ze zemí OECD zažívají nejmenší pocit sounáležitosti se školou a spolužáky. Duševní zdraví dětí a pohoda ve škole je ale základ, bez něhož je proces učení silně narušený. Jak podpořit dobrou psychickou kondici žáků?