Ministerstvo vnitra odpovědělo ve věci "Letounů CIA"

Článek

publikován 11.4.2006

Dne 10. dubna 2006 obdržela česká pobočka AI odpověď ministra vnitra Františka Bublana týkající se podezření z „případného převozu zajatců CIA přes území ČR“.

Ministr vnitra ve své odpovědi uvedl, že zbavení svobody, které nemá zákonný základ, může být podle právního řádu ČR trestným činem. Pokud by policie ČR disponovala hodnověrným podezřením, že k takovému omezování svobody dochází v době, kdy je vzdušný dopravní prostředek na území ČR, podle ministra by zasáhla.

Dle ministra však Policie ČR nezískala žádné informace, které by hodnověrně indikovaly existenci transportů osob omezovaných na svobodě ze strany CIA.

Ministr vnitra také pro šetření v této věci odkázal na Ministerstvo dopravy, Ministerstvo obrany a Řízení letového provozu.

„Bohužel stále nevíme, jaké konkrétní kroky byly učiněny k plnému vyšetřování těchto informací. Na základě vyjádření ministerstva se můžeme jen domnívat, že šetření stojí počátku,“ uvedl ředitel AI ČR Zdeněk Rudolský.

„Dle letových záznamů se letouny užívané CIA k nezákonným praktikám pohybovaly na letišti v ČR, existuje podezření, že se na jejich palubě mohly nacházet nezákonně držené osoby a objevily se indicie, že evropské vlády přivíraly nad těmito operacemi oči. Proto jsme přesvědčeni, že by se představitelé ČR měli tímto podezřením vážně zabývat. Tak jako celá řada dalších evropských zemí, které již vyšetřování zahájily,“ upozorňuje Rudolský.

„Věříme, že vláda udělá vše pro to, aby mohla veřejnosti odpovědět na otázku, zda na území ČR mohlo docházet k porušování mezinárodního práva. Toto podezření je třeba bez pochyby vyvrátit, případně zveřejnit jiné závěry šetření,“ uvedla AI.

AI čeká na odpověď od předsedy vlády ČR Jiřího Paroubka.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu