Zákroky proti vládním oponentům v Sýrii

V reakci na nedávnou vlnu zatýkání občanských aktivistů v Sýrii vyzvala Amnesty International vládu Sýrie k okamžitému propuštění všech, kteří byli zatčeni pro vyjadřování svých názorů. Podle Malcolma Smarta, ředitele AI Programu pro Blízký východ a Severní Afriku, jsou mnozí z uvězněných drženi v úplné izolaci a hrozí jim mučení nebo špatné zacházení.

Politický a sociální život v zemi je přísně kontrolován stranou Baas, která v zemi udržuje již 43 let výjímečný stav. V posledních měsících bylo po nespravedlivém soudu zatčeno nebo odsouzeno množství Kurdů, vyznavačů Islámu, lidskoprávních aktivistů, spisovatelů, studentů a levicově smýšlejících lidí z různého sociálního nebo politického prostředí. Přinejmenším několik stovek politických aktivistů úřady zadržují, přičemž mnohé z nich AI považuje za vězně svědomí. Většina z vězňů byla odsouzena Nejvyšším státním bezpečnostním soudem (SSSC) nebo vojenským soudem. Tyto soudy však nepracují nezávisle ani nestranně. Tento týden byl k pěti letům vězení odsouzen občanský aktivista Riad Drar, jehož soudní proces byl hrubě nespravedlivý. Příčinou trestu byla jeho řeč na pohřbu kurdského šejka, který byl zabit 30. května 2005. Existuje podezření, že tuto vraždu spáchal vládní agent. „Jsme svědky toho, jak úřady za pomoci zatýkání zastrašují obránce lidských práv a aktivisty bojující za demokracii,“ uvedl Malcom Smart. Mezi zatčenými jsou: Muhamad Ghanem, který byl příslušníky tajné služby zatčen ve svém domě 31. března. Není známo, kde je zadržován. Ghanem publikoval na internetu a věnoval se především tématu syrských Kurdů. Novinář Ali al-Abduláh a jeho syn Muhamad Ali al-Abduláh byli zatčeni 23. března a jsou drženi v izolaci na neznámém místě. Předpokládá se, že byli zadrženi kvůli účasti na demonstraci, která se každý týden koná před zasedáním Nejvyššího soudu. Další ze synů Ali al-Abduláha, Omar, je spolu s dalšími osmi studenty držen bez kontaktu s okolí. Podle dostupných informací je zadržován ve městě Harasta poblíž Damašku. Omar se údajně zapojil do hnutí mladých usilujících o demokracii. „Vyzýváme syrské úřady, aby tyto vězně okamžitě propustily.“

9.8.2018

Vietnam: zatčená bloggerka Huynh Thuc Vy musí být okamžitě propuštěna

Aktivistku a obránkyni práv žen odvedlo 30 policistů bez zatykače, nikdo neví, kam.

23.4.2018

Sýrie: Sedm let trvající selhání mezinárodního společenství

Při příležitosti sedmého výročí konfliktu v Sýrii vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby se chopilo své odpovědnosti a začalo neprodleně jednat. Je třeba, aby skončilo utrpení milionů Syřanů a aby byly zastaveny útoky na civilisty, kteří se nacházejív obklíčení ve východní Ghútě a Afrinu.

26.4.2018

Turecko a klima strachu: Tvrdé zákroky vlády dusí občanskou společnost

Vytrvalý a eskalující tlak omezil práci obránců lidských práv a zanechal většinu společnosti ve stavu neustálého strachu.

5.2.2018

Thajsko: Ukončete eskalující zásahy proti poklidným protestům

Devět aktivistů - včetně prvního člověka zatčeného za protestování po vojenském převratu v roce 2014 - čelí trestnímu řízení.