V Bělorusku pokračuje zatýkání

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 23.3.2006

Mnozí z občanů Běloruska, kteří po prezidentských volbách přišli pokojně demonstrovat a vyjádřit své názory, byli zatčeni. Pořádková policie a protiteroristické jednotky navíc ve snaze umlčet demonstranty používají násilí.

Podle běloruské lidskoprávní organizace Vyasna bylo noci z 19. na 20. března zatčeno 108 osob a dalších dvacet bylo zadrženo následující noci. Zatýkání pokračuje, ale přesná čísla nejsou k dispozici. Vyasna odhaduje, že v celách může být na 400 osob. „Běloruské úřady opět ukázaly, že zcela pohrdají svobodou slova. Všichni lidé, kteří byli zadrženi za legitimní a pokojné vyjadřování názorů, musí být okamžitě propuštěni,“ říká Heather McGill, výzkumnice AI pro Bělorusko. Mnoho osob je umístěno v celách v Minsku, v kterých panují otřesné podmínky. Zadržení mají navíc zakázáno přijímat balíčky od příbuzných. Podle dostupných informací dochází také k bití. AI se obzvlášť obává o nezletilé demonstranty – když policisté zjistí jejich věk, údajně je násilím vystrčí z autobusu, v kterém shromažďují zadržené osoby. Sedmnáctiletý Alexander Kasko byl údajně policisty zbit a v současnosti je v nemocničním ošetřování. Jeho starší bratr Sergej Kasko byl podle dostupných zpráv odsouzen k neobvykle dlouhému trestu 30 dní a lidskoprávní aktivisté se obávají, že se úřady tímto způsobem snaží ukrýt jeho zranění. Zadržení jsou obvykle obviněni z administrativních přestupků jako je nedovolené sdružování a vandalismus. Hrozí jim tak tresty v rozmezí 10 až 15 dní vězení. Došlo také k zatýkání zahraničních pozorovatelů. AI vyzývá běloruské úřady, aby propustily všechny osoby vězněné za vyjadřování názorů. Demonstranti nesmí být vystaveni bití nebo špatnému zacházení. Další informace: Po běloruských prezidentských volbách dne 19. března se na Říjnovém náměstí v Minsku shromáždilo podle některých odhadů 10.000 osob. Přes hrozby šéfa KGB, že účastníci demonstrací budou považováni za teroristy, policisté nezahájili otevřenou konfrontaci s demonstranty a zatýkají osoby při příchodu a odchodu z náměstí.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu