Írán pod vedením prezidenta Ahmadínežáda stále porušuje lidská práva

Půl roku po nástupu Mahmúda Amhadínežáda do úřadu prezidenta zůstávají lidská práva v Íránu v zoufalém stavu. Amnesty International (AI) ve své dnes zveřejněné zprávě dokonce dokumentuje případy poukazující na sílící represi v zemi.

Kritici a oponenti vlády jsou vězněni, mnozí byli odsouzeni v nespravedlivých procesech. Úřady výrazně omezují svobodu vyjadřování a sdružování. Náboženské a etnické menšiny čelí perzekuci. Diskriminace žen je přímo zakotvena v legislativě. Právníci a novináři jsou vystaveni pronásledování, útokům a věznění. Nepřiměřené zákroky ozbrojených složek měly za následek smrt civilistů.„Aktuální otázky týkající se jaderného programu Íránu nesmí zastínit problém hrubého porušování lidských práv,“ tvrdí AI.Íránci patřící k etnickým a náboženským menšinám jsou zabíjeni, zatýkáni a zastrašováni pouze z důvodu etnicity nebo vyznání. V loni bylo při nepřiměřeném zákroku ozbrojených složek zabito několik členů arabské komunity Ahwazí v provincii Khúzestán, kde došlo k násilným nepokojům. V září 2005 příslušníci bezpečnostních složek užili ostrou střelbu a slzný plyn k roztpýlení davu demonstrantů vrhajících kameny. Podobných případů je více.Svoboda slova je stále více omezována. V říjnu 2005 byly opětovně zavedeny tiskové soudy, které řeší porušování tiskového zákona. Soudy umožňují trestání lidí za jejich názory. Doposud byly vyšetřovány desítky novinářů a titulů, několik novinářů bylo podmínečně odsouzeno.Problémem zústává rutinní mučení ve věznicích, které se týká také politických vězňů. V období od července 2005 do konce ledna 2006 AI zaznamenala 69 poprav. Ve dvou případech byli popraveni lidé mladší osmnácti let. Trest smrti je udělován na příklad za nemanželský pohlavní styk a za prohřešky typu pití alkoholu.„Vyzýváme prezidenta Ahmadínežáda a členy vlády Íránu, aby reformovali zákony a podnikli kroky, které zastaví zatýkání vězňů svědomí a diskriminaci na základě politického přesvědčení, rasy, etnicity, pohlaví, sexuální orientace nebo jazyka,“ uvádí AI.

26.7.2016

Eurozprávy o zatýkání aktivistů v Thajsku

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.