Írán pod vedením prezidenta Ahmadínežáda stále porušuje lidská práva

Půl roku po nástupu Mahmúda Amhadínežáda do úřadu prezidenta zůstávají lidská práva v Íránu v zoufalém stavu. Amnesty International (AI) ve své dnes zveřejněné zprávě dokonce dokumentuje případy poukazující na sílící represi v zemi.

Kritici a oponenti vlády jsou vězněni, mnozí byli odsouzeni v nespravedlivých procesech. Úřady výrazně omezují svobodu vyjadřování a sdružování. Náboženské a etnické menšiny čelí perzekuci. Diskriminace žen je přímo zakotvena v legislativě. Právníci a novináři jsou vystaveni pronásledování, útokům a věznění. Nepřiměřené zákroky ozbrojených složek měly za následek smrt civilistů.„Aktuální otázky týkající se jaderného programu Íránu nesmí zastínit problém hrubého porušování lidských práv,“ tvrdí AI.Íránci patřící k etnickým a náboženským menšinám jsou zabíjeni, zatýkáni a zastrašováni pouze z důvodu etnicity nebo vyznání. V loni bylo při nepřiměřeném zákroku ozbrojených složek zabito několik členů arabské komunity Ahwazí v provincii Khúzestán, kde došlo k násilným nepokojům. V září 2005 příslušníci bezpečnostních složek užili ostrou střelbu a slzný plyn k roztpýlení davu demonstrantů vrhajících kameny. Podobných případů je více.Svoboda slova je stále více omezována. V říjnu 2005 byly opětovně zavedeny tiskové soudy, které řeší porušování tiskového zákona. Soudy umožňují trestání lidí za jejich názory. Doposud byly vyšetřovány desítky novinářů a titulů, několik novinářů bylo podmínečně odsouzeno.Problémem zústává rutinní mučení ve věznicích, které se týká také politických vězňů. V období od července 2005 do konce ledna 2006 AI zaznamenala 69 poprav. Ve dvou případech byli popraveni lidé mladší osmnácti let. Trest smrti je udělován na příklad za nemanželský pohlavní styk a za prohřešky typu pití alkoholu.„Vyzýváme prezidenta Ahmadínežáda a členy vlády Íránu, aby reformovali zákony a podnikli kroky, které zastaví zatýkání vězňů svědomí a diskriminaci na základě politického přesvědčení, rasy, etnicity, pohlaví, sexuální orientace nebo jazyka,“ uvádí AI.

12.4.2018

DOBRÉ ZPRÁVY Z FILIPÍN: JERRYME CORRE JE PROPUŠTĚN!

Od ledna 2018 se uskutečnila série slyšení týkající se Jerrymeho drogových obvinění. Dne 2. března byl schválen návrh zastavení trestního stíhaní a to kvůli nedostatku důkazů. Jerryme byl propuštěn tentýž den.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.