Írán pod vedením prezidenta Ahmadínežáda stále porušuje lidská práva

Článek

Půl roku po nástupu Mahmúda Amhadínežáda do úřadu prezidenta zůstávají lidská práva v Íránu v zoufalém stavu. Amnesty International (AI) ve své dnes zveřejněné zprávě dokonce dokumentuje případy poukazující na sílící represi v zemi.

Kritici a oponenti vlády jsou vězněni, mnozí byli odsouzeni v nespravedlivých procesech. Úřady výrazně omezují svobodu vyjadřování a sdružování. Náboženské a etnické menšiny čelí perzekuci. Diskriminace žen je přímo zakotvena v legislativě. Právníci a novináři jsou vystaveni pronásledování, útokům a věznění. Nepřiměřené zákroky ozbrojených složek měly za následek smrt civilistů.„Aktuální otázky týkající se jaderného programu Íránu nesmí zastínit problém hrubého porušování lidských práv,“ tvrdí AI.Íránci patřící k etnickým a náboženským menšinám jsou zabíjeni, zatýkáni a zastrašováni pouze z důvodu etnicity nebo vyznání. V loni bylo při nepřiměřeném zákroku ozbrojených složek zabito několik členů arabské komunity Ahwazí v provincii Khúzestán, kde došlo k násilným nepokojům. V září 2005 příslušníci bezpečnostních složek užili ostrou střelbu a slzný plyn k roztpýlení davu demonstrantů vrhajících kameny. Podobných případů je více.Svoboda slova je stále více omezována. V říjnu 2005 byly opětovně zavedeny tiskové soudy, které řeší porušování tiskového zákona. Soudy umožňují trestání lidí za jejich názory. Doposud byly vyšetřovány desítky novinářů a titulů, několik novinářů bylo podmínečně odsouzeno.Problémem zústává rutinní mučení ve věznicích, které se týká také politických vězňů. V období od července 2005 do konce ledna 2006 AI zaznamenala 69 poprav. Ve dvou případech byli popraveni lidé mladší osmnácti let. Trest smrti je udělován na příklad za nemanželský pohlavní styk a za prohřešky typu pití alkoholu.„Vyzýváme prezidenta Ahmadínežáda a členy vlády Íránu, aby reformovali zákony a podnikli kroky, které zastaví zatýkání vězňů svědomí a diskriminaci na základě politického přesvědčení, rasy, etnicity, pohlaví, sexuální orientace nebo jazyka,“ uvádí AI.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu