Hamas musí zastavit útoky na civilisty

Amnesty International (AI) vyzvala Hamas (Hnutí islámského odporu), aby bezvýhradně dodržoval mezinárodní právo, respektoval práva všech Palestinců a zastavil útoky na izraelské civilisty.

„Hamas, který se připravuje na převzetí vlády na území Palestinské samosprávy, musí udělat vše pro zastavení cyklu násilností. Ty připravily o život mnoho palestinských a izraelských civilistů,“ vyzývá AI.

Mezinárodní právo stanoví absolutní zákaz útoků na civilisty. To platí i pro lidi žijící na okupovaných území, kteří usilují o samostatnost.

Dlouhodobé nasazování sebevražedných bombových útočníků a záměrné útoky na izraelské civilisty, které organizuje Hamas a další ozbrojené skupiny, představují zločin proti lidskosti. Ten patří mezi nejzávažnější zločiny dle mezinárodního práva. Hamas se musí veřejně zříci násilné kampaně a udělat vše pro zastavení těchto útoků.

„Vůdci a mluvčí Hamasu mnohokrát odsoudili izraelské útoky proti Palestincům jako porušování mezinárodního práva. Ale sami se opakovaně pokusili ospravedlnit zabíjení izraelských civilistů ve jménu odporu proti okupaci. Nyní musí uznat, že mezinárodní právo platí také pro ně samotné,“ říká AI.

Jako strana s největším počtem hlasů získaných v parlamentních volbách se Hamas musí vyvarovat všech akcí, které by zhoršily situaci v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Jednání členů Hamasu, především jejich časté používání zbraní a výbušnin v obydlených zónách, přispělo k nezákonnosti a k rozšíření kultury násilí. Je pravidlem, že pachatelé těchto útoků zůstávají bez trestů.

„Jako první krok by měl Hamas takové jednání odsoudit a slíbit, že se jeho členové nezapojí do aktivit, které by mohly ohrozit bezpečnost druhých lidí. Měli by dát jasně najevo, že nebudou tolerovat žádné nezákonné aktivity ani podněcování svých členů a aktivistů k omezování práv Palestinců jiného politického názoru nebo jejich diskriminace na základě pohlaví.“

Také Izrael musí zastavit mimosoudní popravy a nezákonné zabíjení Palestinců, ničení a konfiskace palestinských domů a pozemků, rozšiřování izraelských osad a výstavbu zdi podél Západního břehu Jordánu a dalších blokád, které omezují možnosti pohybu Palestinců žijících na okupovaných územích. Palestinci tak mají omezené možnosti pracovat, vzdělávat se a využívat lékařskou péči.

„Mezinárodní společenství nesmí nadále zůstat lhostejné k faktům, že toto bezpráví podněcuje nekončící násilnosti. Pokud podřídíme lidská práva politickým cílům, zničíme naději na dosažení trvalého míru mezi Izraelci a Palestinci,“ varuje Amnesty International.

23.10.2019

Turecká invaze v Sýrii prizmatem lidských práv

Ředitel české Amnesty k dění na severovýchodě Sýrie.

13.9.2019

Režisér odsouzen na jeden rok do vězení

Myanmarský režisér Min Tchin Ko Ko Ďi byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen na jeden rok do vězení.

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.

31.1.2019

Sýrie povolila evakuaci raněných