Hamas musí zastavit útoky na civilisty

Amnesty International (AI) vyzvala Hamas (Hnutí islámského odporu), aby bezvýhradně dodržoval mezinárodní právo, respektoval práva všech Palestinců a zastavil útoky na izraelské civilisty.

„Hamas, který se připravuje na převzetí vlády na území Palestinské samosprávy, musí udělat vše pro zastavení cyklu násilností. Ty připravily o život mnoho palestinských a izraelských civilistů,“ vyzývá AI.

Mezinárodní právo stanoví absolutní zákaz útoků na civilisty. To platí i pro lidi žijící na okupovaných území, kteří usilují o samostatnost.

Dlouhodobé nasazování sebevražedných bombových útočníků a záměrné útoky na izraelské civilisty, které organizuje Hamas a další ozbrojené skupiny, představují zločin proti lidskosti. Ten patří mezi nejzávažnější zločiny dle mezinárodního práva. Hamas se musí veřejně zříci násilné kampaně a udělat vše pro zastavení těchto útoků.

„Vůdci a mluvčí Hamasu mnohokrát odsoudili izraelské útoky proti Palestincům jako porušování mezinárodního práva. Ale sami se opakovaně pokusili ospravedlnit zabíjení izraelských civilistů ve jménu odporu proti okupaci. Nyní musí uznat, že mezinárodní právo platí také pro ně samotné,“ říká AI.

Jako strana s největším počtem hlasů získaných v parlamentních volbách se Hamas musí vyvarovat všech akcí, které by zhoršily situaci v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Jednání členů Hamasu, především jejich časté používání zbraní a výbušnin v obydlených zónách, přispělo k nezákonnosti a k rozšíření kultury násilí. Je pravidlem, že pachatelé těchto útoků zůstávají bez trestů.

„Jako první krok by měl Hamas takové jednání odsoudit a slíbit, že se jeho členové nezapojí do aktivit, které by mohly ohrozit bezpečnost druhých lidí. Měli by dát jasně najevo, že nebudou tolerovat žádné nezákonné aktivity ani podněcování svých členů a aktivistů k omezování práv Palestinců jiného politického názoru nebo jejich diskriminace na základě pohlaví.“

Také Izrael musí zastavit mimosoudní popravy a nezákonné zabíjení Palestinců, ničení a konfiskace palestinských domů a pozemků, rozšiřování izraelských osad a výstavbu zdi podél Západního břehu Jordánu a dalších blokád, které omezují možnosti pohybu Palestinců žijících na okupovaných územích. Palestinci tak mají omezené možnosti pracovat, vzdělávat se a využívat lékařskou péči.

„Mezinárodní společenství nesmí nadále zůstat lhostejné k faktům, že toto bezpráví podněcuje nekončící násilnosti. Pokud podřídíme lidská práva politickým cílům, zničíme naději na dosažení trvalého míru mezi Izraelci a Palestinci,“ varuje Amnesty International.

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

30.3.2016

Jemen: Bezohledný příliv zbraní decimuje lidské životy

Do Saudské Arábie stále proudí další a další zbraně. Hlavními dodavateli jsou evropské země a Spojené státy. Zbraně pak decimují stovky životů, včetně těch dětských, v Jemenu.