Hamas musí zastavit útoky na civilisty

Amnesty International (AI) vyzvala Hamas (Hnutí islámského odporu), aby bezvýhradně dodržoval mezinárodní právo, respektoval práva všech Palestinců a zastavil útoky na izraelské civilisty.

„Hamas, který se připravuje na převzetí vlády na území Palestinské samosprávy, musí udělat vše pro zastavení cyklu násilností. Ty připravily o život mnoho palestinských a izraelských civilistů,“ vyzývá AI.

Mezinárodní právo stanoví absolutní zákaz útoků na civilisty. To platí i pro lidi žijící na okupovaných území, kteří usilují o samostatnost.

Dlouhodobé nasazování sebevražedných bombových útočníků a záměrné útoky na izraelské civilisty, které organizuje Hamas a další ozbrojené skupiny, představují zločin proti lidskosti. Ten patří mezi nejzávažnější zločiny dle mezinárodního práva. Hamas se musí veřejně zříci násilné kampaně a udělat vše pro zastavení těchto útoků.

„Vůdci a mluvčí Hamasu mnohokrát odsoudili izraelské útoky proti Palestincům jako porušování mezinárodního práva. Ale sami se opakovaně pokusili ospravedlnit zabíjení izraelských civilistů ve jménu odporu proti okupaci. Nyní musí uznat, že mezinárodní právo platí také pro ně samotné,“ říká AI.

Jako strana s největším počtem hlasů získaných v parlamentních volbách se Hamas musí vyvarovat všech akcí, které by zhoršily situaci v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Jednání členů Hamasu, především jejich časté používání zbraní a výbušnin v obydlených zónách, přispělo k nezákonnosti a k rozšíření kultury násilí. Je pravidlem, že pachatelé těchto útoků zůstávají bez trestů.

„Jako první krok by měl Hamas takové jednání odsoudit a slíbit, že se jeho členové nezapojí do aktivit, které by mohly ohrozit bezpečnost druhých lidí. Měli by dát jasně najevo, že nebudou tolerovat žádné nezákonné aktivity ani podněcování svých členů a aktivistů k omezování práv Palestinců jiného politického názoru nebo jejich diskriminace na základě pohlaví.“

Také Izrael musí zastavit mimosoudní popravy a nezákonné zabíjení Palestinců, ničení a konfiskace palestinských domů a pozemků, rozšiřování izraelských osad a výstavbu zdi podél Západního břehu Jordánu a dalších blokád, které omezují možnosti pohybu Palestinců žijících na okupovaných územích. Palestinci tak mají omezené možnosti pracovat, vzdělávat se a využívat lékařskou péči.

„Mezinárodní společenství nesmí nadále zůstat lhostejné k faktům, že toto bezpráví podněcuje nekončící násilnosti. Pokud podřídíme lidská práva politickým cílům, zničíme naději na dosažení trvalého míru mezi Izraelci a Palestinci,“ varuje Amnesty International.

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

23.4.2017

Irák: civilisté zabiti nálety ve svých domovech, poté co jim bylo řečeno, aby neutíkali z Mosulu

„Stovky civilistů byly zabity leteckými útoky ve svých domovech nebo na místech, kde hledaly útočiště, poté, co následovaly radu irácké vlády, aby neutíkaly během ofenzívy k osvobození města Mosul od ozbrojené skupiny, která si říká Islámský stát (IS),“ řekla Amnesty International. Přeživší a očití svědci v severním Mosulu vypověděli, že se v průběhu bitvy nepokoušeli uprchnout, protože dostali opakované instrukce od iráckých autorit, aby zůstali ve svých domovech.