Duševně nemocní pachatelé v USA – namísto léčby trest smrti

Stovky pachatelů trpících duševní nemocí v USA se pohybují ve společnosti, která jim není schopná včas pomoci, ale neváhá je odsoudit k smrti, prohlásila Amnesty International (AI).

Organizace uveřejnila zprávu o popravách duševně nemocných zločinců v USA, která se zaměrila na systematické nedostatky, s kterými se duševně nemocní setkávají. AI uvádí seznam stovky vážně psychicky nemocných pachatelů, kteří byli od roku 1977 popraveni – to znamená, že každý desátý popravený člověk trpěl duševní nemocí.„Popravy duševně nemocných lidí jsou kruté a nehumánní a už příliš dlouho je přehlížíme. Předsudky a nedostatek informací jsou zdrojem strachu a tak je pro mnoho lidí snazší odsoudit duševně nemocného k smrti, než ho léčit,“ říká Susan Lee, ředitelka amerického programu AI.V mnoha případech nejsou lidé s vážnou duševní chorobou schopni porozumět obviněním, která jsou proti nim vznesena. Jindy se účastní soudu pod vlivem silných léčiv.Nejvyšší trest představuje vysoce politizované téma. Ale politici již dlouhou dobu nejsou schopni svým voličům představit hodnověrné důkazy, že popravy jsou účinným řešením snížení zločinnosti.AI vyzývá americké úřady, aby bez prodlení přestaly vykonávat popravy duševně nemocných pachatelů. USA by se měly přidat ke státům, které zrušily trest smrti pro všechny pachatele bez rozdílu.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

11.4.2017

ČT: Trest smrti ve světě podle Amnesty

9.8.2016

Debata ČRo Plus o trestu smrti

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.