Turecký soud odložil případ obviněného spisovatele

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 24.1.2006

Amnesty International (AI) vítá včerejší rozhodnutí tureckého soudu, který odložil případ spisovatele Orhana Pamuka. Ten byl obviněn na základě článku číslo 301 tureckého trestního zákoníku na základě rozhovoru o zabíjení Kurdů a Arménů pro švýcarské noviny Tages Anzeiger. Soud čekal na povolení ministerstva spravedlnosti, aby pokračoval v případu, ale podle dostupných informací stíhání zastavil poté, co ministerstvo soudu písemně sdělilo, že nemá pravomoci do případu zasáhnout.

AI nesouhlasí s článkem číslo 301 hovořícím o „očerňování Turecka“, který podle této organizace představuje závažný zásah do práva na svobodu vyjadřování. AI tento článek analyzovala a své podrobné výhrady a připomínky zveřejnila v prohlášení ze dne 9. prosince 2005.Výhrady AI týkající se znění tohoto článku a jeho možné svévolné interpretace zůstávají i poté, co byl Pamukův případ odložen. “Případ Pamuka, který nakonec dopadl dobře, byl dosti znám a získal velkou publicitu. Teď se ale obáváme, že případy dalších pronásledovaných, kteří nezískají takový věhlas, mohou skončit uvězněním obránců lidských práv nebo nezávislých novinářů,“ tvrdí AI.AI se dále obává o další jednotlivce, kteří jen pokojně vyjadřovali názory a nyní jim za to hrozí tresty.Na základě článku č. 301 stále pokračuje stíhání Hranta Dinka, Sehmuse Uleka, Ragipa Zarakola, Fatiha Tase, Murata Pabuca, Birola Durua a Rıdvana Kızgıana, o jejichž případech AI psala již dříve.9. prosince 2005 istanbulský soud první instance odsoudil Fatiha Tase k šestiměsíčnímu vězení za publikaci knihy nazvané „Tvrdí, že jsi nezvěstný“, kterou napsal Ali Aydin. Kniha je vlastně sbírkou článků a básní o novináři, který je od devadesátých let minulého století pohřešován. Fatih se proti rozsudku odvolal. Novináři Murat Belge, Ismet Berkan, Hasan Cemal, Erol Katırcıoglu and Haluk Sahin čelí obvinění právě na základě článku 301 za novinové texty, v kterých psali o soudním zákazu konference na téma postavení Arménů v na začátku dvacátého století. První slyšení v jejich případě by mělo proběhnout 7. února 2006.13. dubna proběhne soud s Halilem Altinderem, který organizoval deváté istanbulské Bienále, což je umělecký festival. K obvinění podle článku 301 stačila fotografie, která údajně „znevažuje“ armádu.Obviněna je řada dalších lidí včetně Abullaha Yildize, hlavního editora vydavatelství, které publikovalo překlad knihy řeckého autora Mara Meimaridiho. Kniha má podle obžaloby zobrazovat turecký národ ve špatném světle.Profesor Ibrahim Kaboglu a profesor Baskın Oran budou stát před soudem 15. února za to, že vydali zprávu o menšinových a kulturních právech, kterou přitom požadoval turecký premiér.22. prosince byl odsouzen k pěti měsícům vězení Zulkuf Kisanak, který měl svou knihou urazit Tureckou republiku. Rozsudek byl nakonec snížen na pokutu ve výši 3.000 tureckých lir.Zastavení stíhání Orhana Pamuka je jen velmi malým krokem na cestě za svobodou vyjadřování v Turecku. AI tento případ považuje za další důkaz zneužitelnosti článku číslo 301. Vyzývá proto turecké úřady, aby stáhly všechna obvinění vznesená na základě tohoto článku a samotné ustanovení zákona zrušily v celém jeho rozsahu.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...