Írán odsoudil k smrti dětské pachatele

Amnesty International žádá vládu Íránu, aby zrušila trest smrti pro pachatele, kteří byli v době spáchání trestného činu mladší osmnácti let. Nedávno byly oznámeny dva nové případy, kdy iránské soudy odsoudily dětské pachatele. Írán tak porušuje svůj závazek vzhledem k mezinárodním lidskoprávním předpisům.

Letos 3. ledna byla osmnáctiletá Nazanin odsouzena k trestu smrti za vraždu poté, co přiznala vinu za ubodání jednoho z mužů, kteří se ji a její šestnáctiletou neteř pokusili znásilnit loni v březnu v parku Karadž. Tehdy bylo Nazanin sedmnáct let. Její rozsudek nyní podléhá revizi Odvolacího soudu a pokud bude schválen, musí jej ještě potvrdit Nejvyšší soud.Podle íránských novin Etemád dívka Nazanin u soudu uvedla, že ji a její neteř napadli tři muži, kteří je srazili k zemi a snažili se je znásilnit. Nazanin v sebeobraně bodla jednoho z mužů do ruky nožem, který měla při sobě. Ale poté, co je oba muži i nadále pronásledovali, bodla dalšího z mužů do hrudníku. Nazanin údajně soudu řekla: „Chtěla jsem bránit sebe a svou neteř. Nechtěla jsem toho chlapce zabít. V té chvíli jsem nevěděla, co mám dělat, protože nám nikdo nepřišel na pomoc.“ I přesto byla odsouzena k trestu smrti.Další dětská pachatelka, devatenáctiletá Delara Darabi, byla soudem ve městě Rašt odsouzena k trestu smrti za vraždu, kterou měla spáchat jako sedmnáctiletá. Darabi obvinění odmítla, ale na začátku ledna přesto rozsudek potvrdil Nejvyšší soud. Její právník se vůči rozhodnutí údajně odvolal.Podle zpravodajství zpravodajské stanice Aftab se Delara Darabi spolu s devatenáctiletým mužem Amirem Hosseinem vloupala do domu, kde chtěli krást. Při loupeži ale zabili ženu, která v domě bydlela. Darabi zpočátku přiznala vinu za vraždu, ale později přiznání stáhla zpět a uvedla, že se k činu doznala jen na požádání Amira Hosseina, aby mu pomohla uniknout popravě. Amir se domníval, že Darabi nemůže být kvůli nízkému věku odsouzena k trestu smrti. Darabi také uvedla, že byla v době vloupání pod vlivem sedativ.Írán je smluvní stranou Mezinárodní úmluvy o občanských a politických právech (ICCPR) a Úmluvy o právech dítěte (CRC). Zavázal se tak, že nepopraví nikoho kvůli zločinu, který byl spáchán předtím, než pachatel dosáhl věku osmnácti let. Přesto Amnesty International v Iránu zaznamenala 18 poprav dětských pachatelů od roku 1990. Jen v loňském roce bylo zaznamenáno nejméně osm poprav dětských pachatelů. Iránské úřady údajně již čtyři roky uvažují o schválení legislativy, která by zakazovala trest smrti pro zločiny, které byly spáchány pachateli mladšími než osmnáct let. Přesto se během posledních dvou let počet poprav dětských pachatelů zvýšil. Nedávné poznámky mluvčího íránské justice ale naznačují, že případná nová legislativa počítá se zákazem trestu smrti pro dětské pachatele jen při některých zločinech. Mluvčí také uvedl, že tzv. zločiny „qisas“ (odplata – tedy trest za vraždu) jsou soukromou záležitostí a nikoli záležitostí státu. Většina poprav dětských pachatelů v Íránu jsou právě případy „qisas“, kdy jednotlivci byli shledáni vinnými z vraždy.Komise OSN pro práva dítěte, která monitoruje zda jednotlivé státy dodržují úmluvu CRC, vyzvala Írán, aby okamžitě zastavil veškeré popravy dětských pachatelů a aby zcela zrušil trest smrti v takových případech. Philip Alston, zvláštní zpravodaj pro mimosoudní, skupinové nebo svévolné popravy při Komisi pro lidská práva OSN, 9. prosince prohlásil: „V době, kdy se prakticky všechny ostatní státy na světě jasně zřekly poprav za zločiny spáchané, když pachatelé byly stále dětmi, je přístup Íránu zcela nepřípustný… Je to zvláště překvapující nejen proto, že povinnost ustoupit od takových poprav je zcela jasná a nevyvratitelná, ale také proto, že íránská vláda sama uvedla, že s touto praktikou skoncuje.“Amnesty International žádá Írán, aby zabránil popravám Delary Darabi, Nazanin a všech ostatních dětských pachatelů. Irán by měl také vykonal nezbytné kroky k zrušení trestu smrti pro všechny dětské pachatele podle závazků, ke kterým se Írán zavázal.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.