Čtyři roky věznění na Guantánamu – nové důkazy o mučení

AI zveřejnila nové důkazy o mučení a špatném zacházení se zajatci zadržovanými ve věznici Guantánamo a vyzvala vládu USA, aby toto vězení uzavřela. Apel přichází čtyři roky poté, co byli do vojenské námořní základny přemístěni první vězni. Nadále zde zůstávají vězněny stovky lidí bez obvinění.

Lidskoprávní organizace představila nová doložená svědectví, která potvrzují předešlé zprávy o mučení v zátoce Guantánamo. Mezi informace AI patří mimo jiné výpovědi prvních zajatců přivezených do této věznice. Jumah al-Dossari, kterému je 32 let a pochází z Bahrajnu, byl před převozem na Guantánamo před čtyřmi lety zadržován americkými silami na vojenské základně v Kandaháru v Afghánistánu. Jeho příběh hovoří o fyzickém i psychickém mučení a špatném zacházení z americké strany a je tak další v řadě podobných výpovědí zajatců propuštěných z Guantánama.

Kancelář AI pro Evropskou unii v otevřeném dopise, který je přístupný na stránkách www.amnesty-eu.org, požádala rakouské předsednictví EU, aby následovalo kroky německé kancléřky Angely Merkelové a požadovalo uzavření tohoto nelegálního vězení.

“Čtyři roky je až příliš dlouhá doba pro existenci téhle ostudné právní černé díry, kterou EU dosud tolerovala,” říká Dick Oosting, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii.

“Hovoříme o podobném týrání jako ve věznici Abú Ghraib v Iráku, ale přesto Guantánamo není odsuzováno stejným způsobem,“ říká Dick Oosting.

AI je znepokojena porušováním mezinárodního práva, ke kterému dochází ve jménu „války proti teroru“. Guantánamo přitom tvoří jen část probíhajícího bezpráví.

Vzhledem k nedávnému prozrazení aktivit CIA v Evropě, považuje AI za naléhavé, aby EU zaujala jasné stanovisko k problematice Guantánama.

27.5.2019

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

8.6.2018

Rusko musí propustit ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova

Amnesty International žádá o okamžité propuštění ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova.