Aktivisté za práva na bydlení byli zatčeni v Šanghaji

Policie v Šanghaji zadržela zhruba šedesát aktivistů bojujících za práva na bydlení. Zadržení se pokusili předat dopis představitelům OSN účastnících se Summitu OSN Global Compact.

Několik z nich již bylo údajně propuštěno, situace ostatních je však nejasná. Dopis, který byl konkrétně adresován generálnímu tajemníkovi OSN Annanovi, obsahoval stížnosti na nedodržování lidských práv místními úřady a policií, včetně svévolného zadržování a věznění aktivistů, a požadoval, aby tyto stížnosti byly předneseny přímo centrálním čínským úřadům.

Summitu OSN se zúčastnili také Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International, výkonný ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth a Mary Robinson, prezidentka organizace Realizing Rights: Iniciativa etické globalizace. Všichni se shodli na tom, že zadržet lidi jen kvůli snaze předat pracovníkům OSN dopis a vyjádřit tak stížnost, je jasným porušením jejich práv. Všichni zadrženi by měli být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Tento krok je v rozporu s myšlenkou summitu OSN Global Compact, který má poskytnout prostor pro otevřený dialog o podpoře lidských práv, práva na práci a ochranu životního prostředí a jiných problémů, které sužují podnikatelskou sféru i neziskový sektor.

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

21.6.2017

Nepál: Bezohledným náborářům je ponechána volnost k vykořisťování migrantů

Podle zprávy, kterou dnes zveřejnila Amnesty International, selhává nepálská vláda při kontrole bezuzdného klamání a vydírání v záležitosti pracovních náborů v zemi, čímž vystavuje přistěhovalecké pracovníky riziku nucené práce v cizině a zanechává je s ohromnými dluhy.

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.