Aktivisté za práva na bydlení byli zatčeni v Šanghaji

Policie v Šanghaji zadržela zhruba šedesát aktivistů bojujících za práva na bydlení. Zadržení se pokusili předat dopis představitelům OSN účastnících se Summitu OSN Global Compact.

Několik z nich již bylo údajně propuštěno, situace ostatních je však nejasná. Dopis, který byl konkrétně adresován generálnímu tajemníkovi OSN Annanovi, obsahoval stížnosti na nedodržování lidských práv místními úřady a policií, včetně svévolného zadržování a věznění aktivistů, a požadoval, aby tyto stížnosti byly předneseny přímo centrálním čínským úřadům.

Summitu OSN se zúčastnili také Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International, výkonný ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth a Mary Robinson, prezidentka organizace Realizing Rights: Iniciativa etické globalizace. Všichni se shodli na tom, že zadržet lidi jen kvůli snaze předat pracovníkům OSN dopis a vyjádřit tak stížnost, je jasným porušením jejich práv. Všichni zadrženi by měli být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Tento krok je v rozporu s myšlenkou summitu OSN Global Compact, který má poskytnout prostor pro otevřený dialog o podpoře lidských práv, práva na práci a ochranu životního prostředí a jiných problémů, které sužují podnikatelskou sféru i neziskový sektor.

2.3.2018

Honduras: Neschopnost najít vrahy Berty Cáceresové ohrožuje další aktivisty

2. března 2016 Bertu zastřelili. Ani po dvou letech Honduras nemá pachatele.

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

21.6.2017

Nepál: Bezohledným náborářům je ponechána volnost k vykořisťování migrantů

Podle zprávy, kterou dnes zveřejnila Amnesty International, selhává nepálská vláda při kontrole bezuzdného klamání a vydírání v záležitosti pracovních náborů v zemi, čímž vystavuje přistěhovalecké pracovníky riziku nucené práce v cizině a zanechává je s ohromnými dluhy.