Aktivisté za práva na bydlení byli zatčeni v Šanghaji

Policie v Šanghaji zadržela zhruba šedesát aktivistů bojujících za práva na bydlení. Zadržení se pokusili předat dopis představitelům OSN účastnících se Summitu OSN Global Compact.

Několik z nich již bylo údajně propuštěno, situace ostatních je však nejasná. Dopis, který byl konkrétně adresován generálnímu tajemníkovi OSN Annanovi, obsahoval stížnosti na nedodržování lidských práv místními úřady a policií, včetně svévolného zadržování a věznění aktivistů, a požadoval, aby tyto stížnosti byly předneseny přímo centrálním čínským úřadům.

Summitu OSN se zúčastnili také Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International, výkonný ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth a Mary Robinson, prezidentka organizace Realizing Rights: Iniciativa etické globalizace. Všichni se shodli na tom, že zadržet lidi jen kvůli snaze předat pracovníkům OSN dopis a vyjádřit tak stížnost, je jasným porušením jejich práv. Všichni zadrženi by měli být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Tento krok je v rozporu s myšlenkou summitu OSN Global Compact, který má poskytnout prostor pro otevřený dialog o podpoře lidských práv, práva na práci a ochranu životního prostředí a jiných problémů, které sužují podnikatelskou sféru i neziskový sektor.

24.3.2020

Platforma pro sociální bydlení: Opatření pro ochranu osob bez domova

20.5.2020

OSN vyzývá TripAdvisor k odpovědnosti

OSN vyzývá přes 100 společností zapojených do obchodních aktivit v nelegálních izraelských osadách k dodržování mezinárodních závazků.

6.1.2020

Bojiště, která definovala zápas o lidská práva v uplynulém desetiletí

Od povstání napříč arabským světem a vzestupu globálních protestních hnutí až po obnovu politiky nenávisti a obav ze zneužívání technologie a sledování. Uplynulá dekáda otevřela nové hranice v boji za naše práva.

9.7.2019

Lidská práva jsou základem řešení klimatické krize

Komunity bránící lidská práva a životní prostředí musí hledat řešení společně.