Práva sexuálních menšin v Polsku jsou vystavena útokům

  Článek

publikován 28.11.2005

Amnesty International (AI) je vážně znepokojena netolerantním klimatem vůči lesbičkám, gayům, bisexuálům a transexuálům v Polsku, ke kterému výrazně přispívají výroky a činy polských politických špiček. Potvrzuje to také zákaz veřejných akcí organizovaných touto komunitou; některé extrémně pravicové skupiny navíc otevřeně nabádají k nenávisti proti této menšině.

15. listopadu zakázal primátor Poznaně tzv. Pochod rovnosti, který připravovaly polské feministické a homosexuální organizace. Podle organizátorů bylo jeho záměrem vytvořit prostor pro diskusi o toleranci a respektu k právům sexuálních menšin.

Primátor vydal zákaz údajně kvůli „bezpečnostním obavám“ a „ohrožení obyvatel Poznaně“. Podle dostupných informací však byly mezi městem a organizátory pochodu bezpečnostní otázky vyřešeny, a to včetně změny trasy pochodu s cílem zajistit klidný průběh akce. AI se obává, že rozhodnutí zakázat tento pochod, stejně jako předchozí podobné akce, bylo dáno netolerancí vůči lidem, kteří patří k sexuálním menšinám.

I přes toto rozhodnutí se 20. listopadu shromáždilo v Poznani několik set demonstrujících. Podle zpráv byli napadáni příslušníky pravicového seskupení Celopolská mládež. Shromáždění se pokusila rozptýlit policie. S některými účastníky zacházela velmi hrubě.

AI se obává, že události, ke kterým došlo v Poznani, nejsou náhodné a výjimečné, ale patří do série kroků potlačujících aktivity této komunity.

Nynější prezident, Lech Kaczyński, letos v květnu ještě ve funkci primátora Varšavy podobný pochod zakázal a prohlásil, že by to bylo urážkou lidí s náboženským cítěním. V září 2005 rozhodl soud ve Varšavě, že zákaz pochodu byl nezákonný.

V posledních měsících také další politici pronesli na veřejnosti homofobní výroky, včetně výzev „k nulové toleranci homosexuálů a deviantů“ a „Nenechme se zmýlit brutální propagandou homosexuálů volajících po toleranci. Naše vláda jim přinese skutečně černé časy.“

„V takovém nepříznivém klimatu je velmi znepokojivé nedávné zrušení Úřadu vládního zmocněnce pro rovnost mužů a žen, který byl zodpovědný za podporu rovného zacházení se sexuálními menšinami. Polsko je tak jediným státem EU bez orgánu, který by tuto oblast kontroloval,“ tvrdí AI.

AI vyzývá polské politiky, aby dodržovali mezinárodní právo, které zakazuje diskriminaci sexuálních menšin a požaduje vyšetřovat a stíhat podněcování k nenávisti a netoleranci. „Členové vlády a další vůdčí politici mají povinnost nejenom zdržet se veškerých homofobních výroků, ale musí také zajistit dodržování základních práv všech občanů bez ohledu na jejich sexuální orientaci,“ tvrdí AI.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...