Rusko projednává návrh zákona ohrožujícího činnost občanského sektoru

  Článek

publikován 23.11.2005

AI dnes vyjádřila vážné obavy, že návrh zákona o nevládních organizacích, který dnes prochází prvním čtením v ruské dumě (parlamentu), představuje vážný útok na svobodu sdružování v Ruské federaci.

Návrh zákona požaduje, aby ruské nevládní organizace podstoupily opětovnou registraci podle přísnějších pravidel, jinak jim hrozí uzavření. Novela také státním úředníkům umožňuje, aby mohli kdykoli vyžadovat předložení finančních a dalších dokumentů organizací a posílat své zástupce na veškeré akce pořádané jednotlivými nevládními sdruženími.

„Pokud bude zákon schválen, vážně naruší činnost ruských lidskoprávních organizací a umožní navíc uzavření organizací mezinárodního charakteru,“ prohlásila Nicola Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a Střední Asii. „Bohužel si dovedeme až příliš jasně představit, jak bude zvýšení pravomocí státu v praxi zneužíváno.“

Cizinci žijící a pobývající v Rusku budou mít velmi omezenou možnost založit organizaci pracující na nekomerčním principu. „Když vláda získá možnost zamítnout registraci nevládní organizace podle vágních kritérií navržených zákonem, vážně hrozí, že takové rozhodnutí bude politicky motivované,“ dodala Nicola Duckworth.

Po dobu prezidentství Vladimíra Putina se zvyšuje nepřátelské naladění státu vůči nevládním organizacím. Tuto atmosféru velmi podporují prezidentovy výroky, v kterých například zpochybnil skutečnou motivaci jejich činnosti.

AI zaznamenala znepokojující trend, kdy stát zastrašuje obránce lidských práv, aktivisty a nezávislé novináře. Obzvlášť patrný je tento postup v souvislosti s čečenským konfliktem; v několika případech nepohodlné osoby jednoduše „zmizely“.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...