Britský parlament projednává protiteroristická opatření

Britský parlament zítra hlasuje o protiteroristické legislativě, která má pomoci zabránit ozbrojeným útokům. „Efektivní protiteroristická opatření jsou nezbytná, ale vágní normy, které nový zákon přináší, jsou snadno zneužitelné a vedou špatným směrem,“ prohlásila v reakci na návrh zákona Amnesty International (AI).

Balíček opatření, který vláda připravila, představuje významný zásah do lidských práv. Ze široka pojaté definice teroristických aktivit mohou sloužit k stíhání pokojných aktivistů a nechávají velký prostor pro politické motivace při rozhodování o stíhání jednotlivců. Je to také skvělá reklama pro ty, kteří rekrutují teroristy. „Ustanovení obsažená v tomto zákoně jsou vágní a některá také velmi restriktivní. Spolu se snahou vlády deportovat podezřelé do zemí, kde jim hrozí mučení, představují oslabení ochrany lidských práv ve Velké Británii,“ prohlásila generální tajemnice AI Irene Khanová.

AI kritizuje především kontroverzní opatření, které umožní zadržovat osoby podezřelé „z terorismu“ po dobu devadesáti dnů, aniž by byly obviněny. Stávající legislativa stanoví čtrnáctidenní termín. Právo, aby byl podezřelý obviněn bez průtahů, je přitom důležitou ochranou před svévolným zatýkáním.

AI zcela chápe, že po červencovém zabíjení v Londýně začaly britské úřady revidovat zákony a hledat nová opatření s cílem zabránit opakování útoků. Je však zcela nezbytné, aby tyto zákony byly v souladu s mezinárodním právem. To hovoří jasně – podezřelý musí být obviněn bez průtahů. Není pochyb o tom, že navrhovaná tříměsíční lhůta tento požadavek nesplňuje.

„Tato opatření povedou k odcizení již nyní zranitelných skupin ve společnosti a posílí vzájemnou nedůvěru a rozdělení mezi občany země,“ dodala Irene Khan.

Omezit práva a svobody, která mají svůj původ již v Magně Chartě (Velké listině svobod), znamená uznat vítězství zločinců, kteří jsou odpovědní za brutální útoky, jako byl ten 7. července v Londýně.

18.3.2019

Úzkostí z matematiky trpí i prvňáci, ukázala studie

I šestileté děti můžou pociťovat strach, vztek a zoufalství z matematiky. Ukázala to studie pedagogické fakulty a centra pro neurovědu ve vzdělávání univerzity v Cambridge.

22.11.2018

Francie: Nespravedlivá protiteroristická opatření stále ničí životy

Už před rokem byl ve Francii zrušen výjimečný stav. mMmořádné protiteroristické pravomoci jsou ale nadále používány k nespravedlivému trestání lidí, aniž by byli obviněni nebo souzeni.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.