Britský parlament projednává protiteroristická opatření

  Článek

publikován 8.11.2005

Britský parlament zítra hlasuje o protiteroristické legislativě, která má pomoci zabránit ozbrojeným útokům. „Efektivní protiteroristická opatření jsou nezbytná, ale vágní normy, které nový zákon přináší, jsou snadno zneužitelné a vedou špatným směrem,“ prohlásila v reakci na návrh zákona Amnesty International (AI).

Balíček opatření, který vláda připravila, představuje významný zásah do lidských práv. Ze široka pojaté definice teroristických aktivit mohou sloužit k stíhání pokojných aktivistů a nechávají velký prostor pro politické motivace při rozhodování o stíhání jednotlivců. Je to také skvělá reklama pro ty, kteří rekrutují teroristy. „Ustanovení obsažená v tomto zákoně jsou vágní a některá také velmi restriktivní. Spolu se snahou vlády deportovat podezřelé do zemí, kde jim hrozí mučení, představují oslabení ochrany lidských práv ve Velké Británii,“ prohlásila generální tajemnice AI Irene Khanová.

AI kritizuje především kontroverzní opatření, které umožní zadržovat osoby podezřelé „z terorismu“ po dobu devadesáti dnů, aniž by byly obviněny. Stávající legislativa stanoví čtrnáctidenní termín. Právo, aby byl podezřelý obviněn bez průtahů, je přitom důležitou ochranou před svévolným zatýkáním.

AI zcela chápe, že po červencovém zabíjení v Londýně začaly britské úřady revidovat zákony a hledat nová opatření s cílem zabránit opakování útoků. Je však zcela nezbytné, aby tyto zákony byly v souladu s mezinárodním právem. To hovoří jasně – podezřelý musí být obviněn bez průtahů. Není pochyb o tom, že navrhovaná tříměsíční lhůta tento požadavek nesplňuje.

„Tato opatření povedou k odcizení již nyní zranitelných skupin ve společnosti a posílí vzájemnou nedůvěru a rozdělení mezi občany země,“ dodala Irene Khan.


Omezit práva a svobody, která mají svůj původ již v Magně Chartě (Velké listině svobod), znamená uznat vítězství zločinců, kteří jsou odpovědní za brutální útoky, jako byl ten 7. července v Londýně.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...