Utajované věznění CIA vede „boj proti terorismu“ nebezpečným směrem

Článek

publikován 8.11.2005

Utajované věznění a držení vězňů v izolaci je v rozporu s mezinárodním právem a představuje závažný zásah do lidských práv. Amnesty International (AI) zveřejnila případ tří občanů Jemenu, kteří jsou vězněni déle než dva roky, většinu času v neznámých věznicích pod kontrolou USA. Výpovědi vězňů potvrzují informace o věznění osob podezřelých z terorismu v skrytých lokalitách provozovaných CIA mimo území Spojených států, které minulý týden uveřejnil deník Washington Post.

Jemenští vězni Muhammad al-Assad, Saláh Ali a Muhammad Bašmiláh, které AI vyslechla, byli po zadržení v roce 2003 převezeni letadlem na utajená místa pod dozorem USA. Netušili, v jaké zemi se nacházejí, protože při přeletu měli zavázané oči. Ve věznici byli drženi v samovazbě, směli hovořit pouze s vyšetřovateli. Letos v květnu byli převezeni do vazby na území Jemenu a podle místních úřadů zůstávají uvězněni na základě instrukcí USA. Proti žádnému z nich nebylo vzneseno obvinění. „Pokud opravdu existuje nějaké obvinění, jsme připraveni se bránit,“ řekl pracovníkům AI Muhammad Bašmiláh.

Tito muži uvízli v síti věznic, která neslouží pouze k zadržování osob podezřelých z terorismu, ale také k sběru informací mimo jakékoli právní mantinely nebo dohled justice. „Nejzávažnější a také nejméně zdokumentované jsou ty případy, kdy člověk ve vězení jednoduše „zmizí“ beze stopy,“ uvádí AI.

„Obáváme se, že příběh jemenských vězňů ukazuje jen malou část pravdy o amerických věznicích ve světě,“ uvedl William F. Schulz, ředitel americké pobočky AI. „Je nepřijatelné, že Bushova vláda, která se prohlašuje za obránce demokratických hodnot ve světě, zadržuje vězně na utajených lokalitách, aniž by je obvinila a postavila před řádný soud. Vězni nemohou kontaktovat právníka ani své nejbližší; jsou drženi v absolutní izolaci od okolního světa. Takový postup je hrubým porušením amerických závazků vyplývajících z mezinárodního práva,“ dodává Schulz. Vězni se nacházejí v právním vakuu a je jim upřeno právo být bez průtahu postaven před spravedlnost. Navíc jsou ohroženi mučením.

Dvojí standardy, které vláda USA uplatňuje, jsou vítanou záminkou pro „teroristy“ k zesílení jejich ozbrojených akcí. Vláda USA by měla zveřejnit, v jakých lokalitách jsou vězni drženi, odtajnit jejich identitu a zajistit přístup Mezinárodního výboru Červeného kříže ke všem zadržovaným. Utajované věznění je nepřípustné na základě mezinárodního práva.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu