Referendum o zákazu prodeje zbraní civilistům v Brazílii

Občané Brazílie ve včerejším referendu odmítli zákaz prodeje zbraní a munice civilnímu obyvatelstvu. Hlasování se zúčastnilo více než 90 procent z celkového počtu 122 milionů registrovaných voličů. Podle předběžných výsledků 64 procent hlasujících zákaz odmítlo.

Brazílii k uspořádání referenda vedl především fakt, že je zemí s největším počtem zabití způsobených střelnou zbraní na světě. V důsledku ozbrojeného násilí přijde každých 15 minut o život jeden Brazilec, nejčastěji se obětí stávají mladí lidé ve věku 15 až 24 let.To znamená 38 000 zabitých osob ročně.„V zemích po celém světě AI monitoruje tragické následky ozbrojeného násilí. Nekontrolované šíření zbraní zásadně zvyšuje riziko, že se ocitnou v nesprávných rukou. AI se rozhodla podpořit zákaz především na základě extrémně vysoké míře ozbrojeného násilí a také kvůli pozici Brazílie jako předního výrobce zbraní v Latinské Americe. Zákon by pomohl zajistit větší bezpečnost Brazilců a byl by prvním krokem směrem k mezinárodní úmluvě o obchodu se zbraněmi,“ uvedla v souvislosti s referendem generální tajemnice AI Irene Khan.Brazilské referendum představuje první hlasování tohoto druhu a pozorně je sledoval celý svět. Hlasování snad přimělo také další vlády, aby začaly uvažovat o kontrole prodeje zbraní, neboť v mnoha státech je legislativa upravující tuto oblast velmi nedostatečná. Fakt, že přísnější zbraňová legislativa přináší slibné výsledky, dokazuje mimo jiné právě vývoj v Brazílii. V roce 2004 tamní vláda přijala tzv. zákon o odzbrojení, který zakázal držení zbraní u mužů mladších 25 let. Vznikl také program, který přísně omezil prodej zbraní a střeliva. Z celkového počtu 17 milionů střelných zbraní, které podle odhadů v zemi kolují, se dosud podařilo snížit jejich množství o 400.000 kusů. Díky tomuto zákonu a opatřením vlády poklesl počet úmrtí způsobených střelnou zbraní o 8 procent. To znamená, že v porovnání s předchozím rokem bylo ušetřeno 3.234 životů a je to první pokles počtu zabití v Brazílii za posledních 13 let.Zbraně pod kontroluTuto kampaň v říjnu 2003 zahájily organizace Amnesty International, Oxfam a IANSA. Účastníci kampaně požadují vznik mezinárodní úmluvy o obchodu se zbraněmi, která zabrání dodávkám zbraní do oblastí, kde by byly použity k porušování lidských práv. Součástí kampaně je také úsilí o efektivní legislativu v jednotlivých zemích, která povede k ochraně občanů před ozbrojeným násilím.

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

27.2.2016

Aktivisté naléhají na státy, aby přestaly dodávat zbraně Saudské Arábii

Mnoho evropských států prodává v rámci obchodu zbraně a vojenské vybavení do Saudské Arábie v hodnotě miliard amerických dolarů. Tyto zbraně následně zabíjejí civilisty v Jemenu.

26.2.2016

Výroční zpráva SIPRI: Vývoz zbraní stále roste!

Od roku 2004 plynule roste objem mezinárodního obchodu se zbraněmi. Dle nových dat, která uveřejnil Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), činil nárůst mezi obdobími 2006-10 a 2011-15 celých 14 %.

2.5.2016

Brazílie: Policejní násilí šíří ve favelách před olympiádou atmosféru strachu.

Sto dní před začátkem olympijských her v brazilském Riu upozornila Amnesty International, že od začátku dubna zemřelo ve favelách přinejmenším jedenáct lidí během přestřelek s policisty. Obyvatelé těchto čtvrtí žijí ve strachu.