Referendum o zákazu prodeje zbraní civilistům v Brazílii

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 24.10.2005

Občané Brazílie ve včerejším referendu odmítli zákaz prodeje zbraní a munice civilnímu obyvatelstvu. Hlasování se zúčastnilo více než 90 procent z celkového počtu 122 milionů registrovaných voličů. Podle předběžných výsledků 64 procent hlasujících zákaz odmítlo.

Brazílii k uspořádání referenda vedl především fakt, že je zemí s největším počtem zabití způsobených střelnou zbraní na světě. V důsledku ozbrojeného násilí přijde každých 15 minut o život jeden Brazilec, nejčastěji se obětí stávají mladí lidé ve věku 15 až 24 let.To znamená 38 000 zabitých osob ročně.„V zemích po celém světě AI monitoruje tragické následky ozbrojeného násilí. Nekontrolované šíření zbraní zásadně zvyšuje riziko, že se ocitnou v nesprávných rukou. AI se rozhodla podpořit zákaz především na základě extrémně vysoké míře ozbrojeného násilí a také kvůli pozici Brazílie jako předního výrobce zbraní v Latinské Americe. Zákon by pomohl zajistit větší bezpečnost Brazilců a byl by prvním krokem směrem k mezinárodní úmluvě o obchodu se zbraněmi,“ uvedla v souvislosti s referendem generální tajemnice AI Irene Khan.Brazilské referendum představuje první hlasování tohoto druhu a pozorně je sledoval celý svět. Hlasování snad přimělo také další vlády, aby začaly uvažovat o kontrole prodeje zbraní, neboť v mnoha státech je legislativa upravující tuto oblast velmi nedostatečná. Fakt, že přísnější zbraňová legislativa přináší slibné výsledky, dokazuje mimo jiné právě vývoj v Brazílii. V roce 2004 tamní vláda přijala tzv. zákon o odzbrojení, který zakázal držení zbraní u mužů mladších 25 let. Vznikl také program, který přísně omezil prodej zbraní a střeliva. Z celkového počtu 17 milionů střelných zbraní, které podle odhadů v zemi kolují, se dosud podařilo snížit jejich množství o 400.000 kusů. Díky tomuto zákonu a opatřením vlády poklesl počet úmrtí způsobených střelnou zbraní o 8 procent. To znamená, že v porovnání s předchozím rokem bylo ušetřeno 3.234 životů a je to první pokles počtu zabití v Brazílii za posledních 13 let.Zbraně pod kontroluTuto kampaň v říjnu 2003 zahájily organizace Amnesty International, Oxfam a IANSA. Účastníci kampaně požadují vznik mezinárodní úmluvy o obchodu se zbraněmi, která zabrání dodávkám zbraní do oblastí, kde by byly použity k porušování lidských práv. Součástí kampaně je také úsilí o efektivní legislativu v jednotlivých zemích, která povede k ochraně občanů před ozbrojeným násilím.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...