Mezinárodní den proti trestu smrti: Čína by jednou provždy měla učinit rozhodný krok

Článek

Trest smrti publikován 10.10.2005

Dnešní den je ve znamení Mezinárodního dne proti trestu smrti. Amnesty International (AI) při této příležitosti vyzvala Čínu, aby se přidala k zemím, které od poprav ustoupily. ČLR jenom v loňském roce popravila 3.400 vězňů. Zdroje pocházející z důvěryhodných míst v této zemi ale uvádějí, že skutečnost se bude blížit 10.000 popravených osob.

Příslibem k zastavení kruté a také zneužívané praxe v Číně je oznámení představitele Nejvyššího lidového soudu ČLR Wana E-sianga z konce září, kdy oznámil vznik soudů, které budou provádět revizi rozsudků smrti. AI toto rozhodnutí přivítala. „Ale vzhledem k tomu, že Čína údaje o provedených popravách utajuje, lze jen odhadovat, jaký tento krok bude mít dopad v realitě. Čína provádí popravy potají, třebaže tím porušuje standardy OSN, které požadují zveřejňování informací o nejvyšším trestu," tvrdí AI.V Číně je možné udělit trest smrti za širokou škálu trestných činů. Mezi nimi jsou i nenásilné zločiny jako daňové podvody nebo přijímání úplatků.„I v právě uplynulých měsících jsme zaznamenali případy zneužívání justičního systému. Jedinou šancí pro nespravedlivě odsouzené v čínských celách smrti je okamžité zastavení vykonávání poprav,“ říká AI.Využívání orgánů popravených vězňů k lékařským účelůmAI dostává zprávy o prodávání orgánů z těl popravených vězňů za účely transplantací. Tyto zprávy se organizaci nepodařilo dostatečně potvrdit, považuje je však velmi znepokojující. Podle informací využívá orgány z těl popravených osob až 90 procent všech transplantací v zemi.Letos v červnu oznámil ministr zdravotnictví ČLR Chuang Ťie-fu, že Čína plánuje zavést opatření, která by zakázala obchod s lidskými orgány a zavedla pravidlo dobrovolného dárcovství a svobodného a poučeného souhlasu. AI se však obává, že vězeň v cele smrti bude jen ztěží schopen dát „svobodný a poučený souhlas“.Trest smrti je krutý a nevratný prostředek vlád, které jeho prováděním porušují základní právo na život. Mezinárodní vývoj směřuje k jeho úplnému zrušení.

Aktuální petice

Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu