Ministr Bublan napsal AI ve věci CzechTeku 2005

Článek

publikován 5.10.2005

Londýnská centrála Amnesty International (AI) obdržela od Ministerstva vnitra ČR reakci na její výhrady k policejnímu zásahu proti účastníkům CzechTeku 2005. Ministerstvo vnitra do Londýna zaslalo desetistránkovou odpověď v českém jazyce. Text je do velké míry totožný se zprávou, kterou MV předložilo Poslanecké sněmovně ČR.

Bohužel vyšetřování, které proběhlo v rámci ministerstva vnitra, není možné považovat za nestranné a nezávislé. Zprávu již odmítli lidé z iniciativy Policejní stát.

V současné době probíhá překlad zprávy do anglického jazyka, aby jej mohli prostudovat pracovníci z mezinárodního sekretariátu AI.

Londýnské ústředí AI na začátku srpna písemně sdělilo ministru vnitra ČR Františku Bublanovi a premiéru Jiřímu Paroubkovi své znepokojení nad policejním zásahem a požádalo otevřené a nezávislé vyšetřování zákroku. Premiér Paroubek na dopis AI dosud nereagoval.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu