Konec porušování lidských práv zůstává v Rusku v nedohlednu

  Článek

Zastavte mučení publikován 4.10.2005

Dnes se v Londýně konal summit EU-Rusko. Amnesty International (AI) při této příležitosti zveřejnila znepokojivé výsledky svého šetření, které dokládá pokračující porušování lidských práv v Čečensku a Ingušsku. AI upozorňuje, že Rusko pod záminkou „boje proti teroru“ systematicky porušuje lidská práva a ruské úřady jsou zapojeny do mučení, únosů a utajovaného věznění civilistů.

Výzkumníci AI, kteří se minulý týden z Ruska vrátili, uveřejnili detailní informace o situaci v severokavkazské oblasti. Upozornili také na nový trend v porušování lidských práv - lidé jsou svévolně zatýkáni, drženi v samovazbách, hrozí jim špatné zacházení i mučení s cílem vynutit jejich přiznání, a to i za zločiny, které nespáchali. Ve chvíli, kdy své doznání podepíší, jsou převezeni do jiné věznice, kde konečně mohou kontaktovat právníky a příbuzné. Avšak předtím podepsané přiznání je většinou dostatečným důkazem pro to, aby byli odsouzeni.Evropská unie by neměla tato závažná zjištění ignorovat. AI proto vyzvala britského premiéra Tonnyho Blaira, který byl hostitelem summitu, aby dal ruské straně najevo, že mučení a mizení civilistů na Severním Kavkazu musí skončit. AI také vyzvala prezidenta Vladimíra Putina, aby státy EU veřejně ujistil, že jeho vláda podnikne okamžité kroky k zastavení bezpráví a zajistí efektivní vyšetřování a stíhání lidí podezřelých z páchání zločinů, a to v souladu s mezinárodním právem.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...