Ukrajina má vážné problémy s policejním násilím

Článek

Zastavte mučení publikován 27.9.2005

Ukrajinští policisté rutinně vynucují přiznání a výpovědi zadržených osob za pomoci násilí, uvádí Amnesty International (AI), která dnes zveřejnila svou zprávu o mučení a špatném zacházení v ukrajinských policejních celách a vazebních věznicích.

„Veškeré způsoby mučení jsou přísně zakázány mezinárodním právem a pro tento zákaz neexistují výjimky. Na Ukrajině jsou ale případy mučení jen zřídka vyšetřovány a pokud je vyšetřování zahájeno, obvykle končí bez výsledku,“ řekla Heather McGill, výzkumnice AI pro oblast Ukrajiny. „Podezřelá osoba, svědek nebo náhodný kolemjdoucí – ti všichni se mohou stát obětí policejního násilí.“Jako dědictví z dob Sovětského svazu přetrvává důraz policistů na tvrdé postihování zločinů a nikoli na prevenci trestné činnosti. Samotné ukrajinské úřady připouštějí, že policisté někdy zneužívají své pravomoci, protože se snaží potírat trestnou činnost všemi dostupnými prostředky, včetně těch nepovolených. Policejní násilí navíc podporuje vysoká míra korupce – je známo, že policisté bijí vězně, aby si od nich vynutili peníze.Neexistují žádné souhrnné a oficiální informace, které by poskytly přesný obrázek o rozsahu policejního násilí. Studie provedená Institutem pro sociální výzkum v Charkově ale zjistila, že 62,4 procent zadržených osob umístěných na policejních celách bylo vystaveno špatnému zacházení.AI ve své nové zprávě zveřejnila případy mučení, o kterých se dozvěděla v období od roku 2001 do července 2005. Mezi nepřijatelné metody patří věšení vězňů za končetiny, kopání nebo bití lahvemi naplněnými vodou, které na těle mučených nezanechává stopy. Častou metodou je také brutální psychický nátlak.„Mnohé z obětí si na mučení nestěžují, protože mají strach a nedůvěřují úřadům. Ti, kteří najdou odvahu a snaží se vyhledat spravedlnost, se mohou dočkat zastrašování a odvet. Jen zřídka dosáhnou kompenzace za své utrpení,“ říká Heather McGill.Vláda nesmí být lhostejnáČlenové AI z celého světa píší ukrajinským úřadům a požadují okamžité a nestranné vyšetřování stížností na policejní násilí. Znepokojivá je například zkušenost Tatiany Dorošenkové, kterou policie zadržela a oddělila od jejího osmnáctiletého synka, který byl navíc nemocný. Policie se snažila získat její svědectví proti třem podezřelým v jednom případu. Tři muži a žena, kteří byli zatčeni spolu s ní tvrdí, že je policisté bili. Zaslali své stížnosti příslušným úřadům. Ty ale začaly jednat až poté, co se AI kvůli tomuto případu obrátila na ukrajinské ministerstvo spravedlnosti. V Kyjevě byla ustavena vyšetřovací komise a dva z postižených mužů získali odškodnění. AI nemá žádné informace o tom, že by zodpovědní policisté byli postaveni před spravedlnost.„Pokud vláda Ukrajiny myslí vážně své tvrzení, že chce uzavřít přístupovou smlouvu s Evropskou unií, musí okamžitě zahájit reformu soudnictví a vězeňství, která zajistí konec policejního násilí a efektivní vyšetřování jednotlivých excesů,“ dodává Heather McGill.AI zaslala ukrajinské vládě seznam dvaceti kroků, která by měla učinit, aby zabránila špatnému zacházení v policejních celách a vazebních věznicích.

Aktuální petice

Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu