Etnické menšiny v Barmě jsou terorizovány nucenými pracemi a bitím

  Článek

Násilná vystěhování publikován 14.9.2005

Barmská vojenská vláda (junta) terorizuje tisíce příslušníku etnických menšin, posílá je na nucené práce, konfiskuje jejich pozemky a demoluje příbytky. Organizované napadání celých vesnic spojené s bitím a vyhrožováním není výjimkou. Nejnovější zpráva Amnesty International (AI) dokumentuje tragickou situaci barmských etnických menšin.

Pracovníci AI hovořili s desítkami barmských emigrantů žijících v Thajsku, kteří potvrdili pokračující bezpráví v zemi. Kvůli nelidské politice vlády trpí každý šestý Barmánec podvýživou, podle údajů OSN je dokonce třetina dětí chronicky podvyživená.Dokumentace AI jednoznačně dokládá, že vojenská junta terorizuje Barmské etnické menšiny konfiskací jejich pozemků, loupežemi úrody a dobytka, zabavováním úspor či dokonce deportací do pracovních táborů. Cílem vlády je zlomit odpor vesničanů, kteří údajně podporují rebelující skupiny z řad etnických menšin. Situace se zhoršila poté, co úřady zahájily politiku, která usiluje o soběstačnost armády.„V posledním desetiletích byly stovky tisíc barmských dělníků nuceny uprchnout do okolních zemí, neboť barmská vláda systematicky porušuje ekonomická a politická práva svých občanů, uvedla Natalie Hill z Amnesty International.AI ve své zprávě upozorňuje na následující porušování lidských práv:- v zemi je široce rozšířený systém zneužívání mužů, žen i dětí k nucené práci, například jako služebnictvo, na stavbách či v zemědělství, což je v rozporu s konvencí Mezinárodní organizace pro práci- stále probíhá masové násilné vyhánění z domovů, konfiskace pozemků a demolice domů bez kompenzací- je zdokumentováno bití a zabíjení civilistů, kteří byli nuceni dodávat rýži a další potraviny juntě, avšak nedokázali zajistit požadované množství těchto surovin pravidelně dochází k pronásledování, zneužívání a svévolnému zatýkání civilistů ze strany úřadů- časté jsou krádeže potravinových zásob vesničanů i jejich finančních úspor- OSN a další mezinárodní organizace, které by mohly zajistit vesničanům alespoň základní pomoc, mají zejména v příhraničních oblastech omezený přístup do postižených oblastí.„Život v zemi je obrácen na ruby. Junta zabavuje majetky a ničí živobytí obyčejných lidí. Lidé žijí v neustálém napětí, stávají se z nich žebráci bez domova živořící na ulici. Jsem tak rozčilená tím, co udělala junta dělá naší vesnici,“ řekla AI mladá žena, jejíž farmu junta zkonfiskovala v květnu 2001.AI vyzvala barmské úřady, aby okamžitě skoncovaly s nucenými pracemi, které představují porušování mezinárodních úmluv i vnitrostátního práva. Další apel Amnesty International směřuje k požadavku zastavení vyhánění civilistů z jejich domovů.

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...