Dodávka munice pro ruční zbraně do Egypta může přispět k porušování lidských práv

Dne 14. září 2005 vláda rozhodla ušetřit 50 miliónů korun za ekologickou likvidaci přebytečné munice. Namísto ní bude střelivo pro ruční zbraně dodáno bezpečnostním složkám Egyptské arabské republiky. Ty jsou však známy častým porušováním lidských práv.

Tisíce lidí jsou bez obvinění a soudu drženy v egyptských vazebních zařízeních, někteří z nich po léta, a vystaveny systematickému mučení nebo špatnému zacházení. Pachatelé těchto zločinů většinou zůstávají beztrestní a režim naopak šikanuje nevládní organizace monitorující dodržování lidských práv. Dochází také k pronásledování režim kritizujících novinářů, kteří pracují pod hrozbou cenzury. Před nedávno skončenými prezidentskými volbami byla uvězněna řada klíčových představitelů politické opozice, která je úřady paušálně obviňována z podpory teroristů. V zemi až do února 2006 platí výjimečný stav, s krátkou pauzou v letech 1980-1981 trvá již od roku 1967."Je zřejmé, že egyptské úřady musejí čelit nebezpečným teroristickým aktivitám islámských sekt, to je však nezbavuje povinností ctít své mezinárodní závazky. V souvislosti s vyšetřováním pumových útoků, k nimž došlo v Tabě v říjnu minulého roku, bylo podle odhadů lokálních neziskových organizací zatčeno na 3.000 lidí a mnozí z nich byli při výsleších mučeni elektrošoky. Velmi podobné zprávy se objevily ve zpravodajství BBC i po útocích z července tohoto roku," říká Karel Dolejší, zbraňový expert Amnesty International. "Takové počínání úřadů je nepřiměřené. Mimořádná bezpečnostní situace nemůže ospravedlnit věznění a mučení osob, které nebyly ani formálně obviněny," dodal Dolejší.Česká vláda šetří na nesprávném místěRozhodnutí vlády vyvolává pochybnosti nad skutečnými prioritami české zahraniční politiky, ale i nad koncepčností bezpečnostní politiky. "Přebytečný materiál, který je nyní předmětem prodeje, mohl být již před řadou let ekologicky zlikvidován, čímž by došlo k ušetření nemalých nákladů na jeho dlouhodobé skladování a ostrahu. Překážela tomu však nedotažená koncepce reformy ozbrojených sil České republiky, z níž vyplynuly i nejasnosti ohledně potřebnosti zásob standardní munice Varšavské smlouvy," míní Karel Dolejší. Přinejmenším od vstupu ČR do NATO v roce 1999 je však zcela zřejmé, že Armáda ČR v budoucnu tuto munici potřebovat nebude. Amnesty International ČR se nedomnívá, že plánovaný zisk z dodávky Egyptu ve výši 50 miliónů korun je jakkoli srovnatelný s rozměry lidského utrpení, které podobné obchody pomáhají vytvářet.

16.2.2017

Týden: Amnesty v Sýrii? Nikdy, říká Asad

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.