Bělorusko propustilo jednoho z vězňů svědomí

Začátek srpna přinesl dobrou zprávu pro ty, kteří zasílali své apely běloruským úřadům, a také všechny ostatní, kterým není lhostejný osud pronásledovaných odpůrců nesvobody v Bělorusku. Z vězení byl totiž podmínečně propuštěn významný běloruský lékař, profesor Jurij Bandaževský, který za mřížemi strávil polovinu z osmiletého trestu. Náhlé propuštění umožnila amnestie, kterou 5. května vyhlásil prezident Lukašenko při příležitosti 60. výročí konce druhé světové války.

Profesor Bandaževský byl v červenci 2001 odsouzen k osmiletému vězení za údajné přijímání úplatků od studentů, kteří usilovali o přijetí na lékařský institut, jehož byl rektorem. Bandaževský vždy tvrdil, že je nevinný. Místní i mezinárodní pozorovatelé, kteří se zúčastnili soudního přelíčení, nabyli přesvědčení, že soud nebyl spravedlivý a podle informací Amnesty International (AI) Bandaževskému v průběhu vazby nebyl umožněn kontakt s právníkem. AI jej adoptovala jako vězně svědomí, protože se domnívá, že byl odsouzen kvůli své otevřené kritice úřadů v souvislosti s výbuchem elektrárny v Černobylu.AI se ale obává, že profesor bude v následujících letech úřady sledován, pravděpodobně ho čekají pravidelné kontroly na policii a zákaz zastávat významnější funkce, ať v zaměstnání nebo v politické sféře. AI bude nadále usilovat o zrušení těchto omezení.Podpora světové veřejnosti pronikla i do běloruské vězniceProfesor Bandaževský rozhovoru s AI uvedl, že se nyní snaží přivyknout svobodě a hledá si práci. „Rád bych velmi poděkoval všem členům AI na celém světě, jejichž podporu jsem cítil. Činnost AI je velmi užitečná,“ prohlásil Bandaževský 10. srpna.Od roku 1999 se Bandaževského zastávaly různé národní i mezinárodní organizace a také celebrity včetně populární ruské skupiny Leningrad a anglické skupiny The Cure.V Lukašenkově zemi se musí mlčetLetos 19. dubna, při příležitosti devatenáctého výročí havárie černobylské elektrárny, se v Minsku konalo několik vzpomínkových akcí. Proti účastníkům ale zasáhla speciální jednotka a několik demonstrantů bylo zadrženo, a to za použití donucovacích prostředků i bití. Na konci dubna soudy v Minsku odsoudily více než tři desítky osob, mezi nimiž bylo 14 Rusů (včetně členů politických seskupení Jabloko a Unie pravicových sil), pět Ukrajinců a 13 Bělorusů. Rozsudky za organizování nepovolených shromáždění spočívaly buď v odnětí svobody po dobu až 15 dnů nebo se jednalo o vysoké pokuty. Podle informací AI byli zadržení odsouzeni bez právního zástupce a bez přístupu ke svým ambasádám. Igor Guts z ukrajinské Národní Aliance, který byl odsouzen k deseti dnům vězení, při přelíčení nesl viditelné stopy špatného zacházení. Mezi zatčenými byli také dva ruští novináři, jeden z týdeníku Ruský Newsweek a druhý z Moskevského Komsomolce. Oba muži psali o vzpomínkových akcích k výročí černobilské katastrofy.

19.4.2018

TEN nebo TAHLE jsou díky Amnesty na svobodě – máme opravdu radost?

Jak se to má s dobrými zprávami v Amnesty.

17.4.2018

Blogger Druklo propuštěn, přesto případ sledujeme.

Podle zpráv, které jsme dostali, je Druklo volný, nicméně zůstává pod policejním dohledem. proto jeho případ budeme nadále sledovat.

19.3.2018

Rusko: Opoziční aktivisté čelili před prezidentskými volbami obtěžování a zatýkání

Ruské úřady systematicky porušovaly práva politických aktivistů prostřednictvím svévolného zatýkání a držení ve vazbě v rámci intenzívních zákroků před prezidentskými volbami 18. března.

18.3.2018

DEMAS a další neziskové organizace píší premiérovi kvůli situaci v Maďarsku

Legislativní návrhy zaměřené proti občanské společnosti ohrožují demokratické principy.