AI ČR k policejnímu zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek 2005

O uplynulém víkendu zasáhla Policie ČR proti několika tisícům převážně mladých lidí, kteří se chtěli zúčastnit technoparty poblíž obce Mlýnec na Tachovsku.

Premiér ČR Jiří Paroubek v pátek podle svých slov vyzval ministra vnitra Františka Bublana, aby „postupoval co nejrazantněji“. Podle informací médií zásah zanechal zhruba stovku zraněných lidí na stranách účastníků i policie.Česká pobočka Amnesty International (AI) není oprávněna k tomu, aby komentovala situaci ve vlastní zemi. Důvodem je především úsilí zabránit předpojatému hodnocení. O zásahu byl informován mezinárodní sekretariát AI v Londýně, který situaci sleduje.AI již v minulosti kritizovala Policii ČR za užívání nepřiměřeného násilí, ať již při demonstracích pořádaných při zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v roce 2000 nebo při zacházení s cizinci a Romy. AI upozornila také na nechuť tyto případy důkladně vyšetřovat.Je zřejmé, že stát, kterému opravdu záleží na bezpečnosti svých občanů, sáhne k užití policejní síly jen v nevyhnutelném případě a po důkladném zvážení všech faktorů a rizik.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

23.4.2019

Když se soudci stanou obránci lidských práv

Stav polské justice by měl být varovným signálem pro celou Evropu včetně Česka.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

16.8.2018

Turecko: Předseda turecké Amnesty je na svobodě!

Propuštění Tanera Kilice přišlo po více než čtrnácti měsících za mřížemi.