AI ČR k policejnímu zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek 2005

O uplynulém víkendu zasáhla Policie ČR proti několika tisícům převážně mladých lidí, kteří se chtěli zúčastnit technoparty poblíž obce Mlýnec na Tachovsku.

Premiér ČR Jiří Paroubek v pátek podle svých slov vyzval ministra vnitra Františka Bublana, aby „postupoval co nejrazantněji“. Podle informací médií zásah zanechal zhruba stovku zraněných lidí na stranách účastníků i policie.Česká pobočka Amnesty International (AI) není oprávněna k tomu, aby komentovala situaci ve vlastní zemi. Důvodem je především úsilí zabránit předpojatému hodnocení. O zásahu byl informován mezinárodní sekretariát AI v Londýně, který situaci sleduje.AI již v minulosti kritizovala Policii ČR za užívání nepřiměřeného násilí, ať již při demonstracích pořádaných při zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v roce 2000 nebo při zacházení s cizinci a Romy. AI upozornila také na nechuť tyto případy důkladně vyšetřovat.Je zřejmé, že stát, kterému opravdu záleží na bezpečnosti svých občanů, sáhne k užití policejní síly jen v nevyhnutelném případě a po důkladném zvážení všech faktorů a rizik.

1.2.2017

Reflex: Američané při protestech proti Trumpově politice vzpomínají i na Havla

27.1.2017

Rezoluce OSN dláždí cestu k zodpovědnosti za válečné zločiny v Sýrii

30.5.2016

Lidovky o přelomovém rozsudku za zločiny proti lidskosti v Senegalu

16.11.2016

Hanobení prezidenta? Nevracejme se k omezování svobody slova!

Amnesty International upozorňuje, že návrat k uzákonění trestného činu hanobení prezidenta by byl krok zpět v přístupu k dodržování a hájení osobní svobody a svobody slova.