AI ČR k policejnímu zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek 2005

O uplynulém víkendu zasáhla Policie ČR proti několika tisícům převážně mladých lidí, kteří se chtěli zúčastnit technoparty poblíž obce Mlýnec na Tachovsku.

Premiér ČR Jiří Paroubek v pátek podle svých slov vyzval ministra vnitra Františka Bublana, aby „postupoval co nejrazantněji“. Podle informací médií zásah zanechal zhruba stovku zraněných lidí na stranách účastníků i policie.Česká pobočka Amnesty International (AI) není oprávněna k tomu, aby komentovala situaci ve vlastní zemi. Důvodem je především úsilí zabránit předpojatému hodnocení. O zásahu byl informován mezinárodní sekretariát AI v Londýně, který situaci sleduje.AI již v minulosti kritizovala Policii ČR za užívání nepřiměřeného násilí, ať již při demonstracích pořádaných při zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v roce 2000 nebo při zacházení s cizinci a Romy. AI upozornila také na nechuť tyto případy důkladně vyšetřovat.Je zřejmé, že stát, kterému opravdu záleží na bezpečnosti svých občanů, sáhne k užití policejní síly jen v nevyhnutelném případě a po důkladném zvážení všech faktorů a rizik.

16.8.2018

Turecko: Předseda turecké Amnesty je na svobodě!

Propuštění Tanera Kilice přišlo po více než čtrnácti měsících za mřížemi.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

4.1.2018

Pro a proti ČRo o inkluzi

3.10.2017

echo24.cz: Razie proti gayům v Egyptě