Útoky ozbrojenců v Iráku ukazují na jejich pohrdání lidským životem

  Článek

Zastavte mučení publikován 25.7.2005

Na konci jednoho z nejkrvavějších měsíců od zahájení války v Iráku Amnesty International (AI) odsoudila neschopnost iráckých rebelů dodržovat základní principy humanitárního práva. „Nic nemůže ospravedlnit úmyslné zabíjení civilistů, braní rukojmích, mučení a zabíjení bezbranných vězňů,“ tvrdí AI. Organizace požádala náboženské vůdce v Iráku, aby veřejně odsoudili útoky proti civilistům.

Ozbrojenci bojující proti mnohonárodním silám vedeným USA a současné irácké vládě svými činy dokazují, že jim nezáleží na životech iráckých civilistů ani nikoho dalšího. AI ve své dnes uveřejněné zprávě dokumentuje nekončící řadu zločinů, ke kterým v Iráku dochází.AI upozorňuje, že mnoho Iráčanů nesouhlasí s přítomností cizích vojsk ve své zemi a uvádí, že také příslušníci těchto sil se dopouštěli porušování mezinárodního práva, včetně zabíjení civilistů a mučení vězňů.Iráčané bezpochyby platí vysokou cenu za odstranění režimu Saddáma Husajna. Podle odhadu informovaného zdroje útoky rebelů připravily v období mezi březnem 2003 a březnem 2005 o život 6.000 civilistů a zanechaly dalších 16.000 zraněných osob. Špatná bezpečnostní situace ovlivňuje každodenní život místních lidí, takže je třeba počítat s dlouhodobými následky, kterými budou mnozí Iráčané trpět i po skončení násilností.Ozbrojené skupiny neváhají páchat přímé útoky proti civilistům, které mají za cíl zanechat co nejvíc civilních obětí, včetně dětí. Násilnostem čelí také zahraniční pracovníci nebo Iráčané, kteří vstoupili do policejních a bezpečnostních složek. Útoky jsou namířeny i na členy náboženských a etnických skupin, především na muslimské šíity a Kurdy. Jejich cílem je podnítit občanské nepokoje mezi sunitskými a šíitskými muslimy.AI vyzvala členy ozbrojených skupin, aby okamžitě zastavili veškeré útoky proti civilistům.AI také požádala náboženské vůdce a další vlivné osoby, aby se veřejně vyslovili proti útokům a dali jasně najevo, že tyto zločiny nemůže nic ospravedlnit. „Pevně doufáme, že slova těchto autorit mohou pomoci ke zlepšení situace,“ říká AI.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...