Amnesty International odsuzuje brutální útoky v Londýně

Amnesty International (AI) odsuzuje bombové útoky, které stály na padesát lidských životů a zranily mnoho dalších mužů a žen. K výbuchům došlo ve čtvrtek v londýnském systému veřejné dopravy.

„Naše myšlenky a soustrast patří pozůstalým a obětem tohoto nesmyslného násilí,“ řekla generální tajemnice AI Irene Khan. „V tuto chvíli, naléhavěji než kdykoli předtím, musíme překonat strach, proměnit nečinnost v akci a nezájem v solidaritu. My všichni jsme zranitelní a jsme tedy součástí této tragédie, ale společné odhodlání za dodržování lidských práv a víra v humanitu nám pomohou přeměnit strach v solidaritu a akci.“

Útoky na civilisty nelze ničím ospravedlnit. Zabíjení cestujících na jejich každodenní cestě do zaměstnání ukazuje, že pachatelé absolutně pohrdají nejzákladnějšími principy lidskosti. „Naši členové po celém světě stojí po boku Londýňanů v odporu proti těmto bezcitným a zbabělým útokům.“

Akty terorismu proti civilistům musí skončit. Ti, kteří jsou za ně zodpovědní, musí být postaveni před spravedlnost, v soudních procesech uspořádaných podle mezinárodních standardů.

10.4.2017

Lidovky: Byl sarin použitý v Sýrii z Velké Británie?

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

4.8.2016

Bývalý uprchlík zachránil svou rodinu na řeckém pobřeží

Ghias Aljundi před 18 lety uprchl ze Sýrie do Velké Británie. Jako jeden z tisíců dobrovolníků pomáhá uprchlíkům přijíždějícím do Řecka. Nenapadlo ho ale, že by mohl zachránit i svou vlastní rodinu.

8.6.2016

Egypt: dodávky zbraní porušují Smlouvu o obchodu se zbraněmi a může docházet k jejich zneužití

Prakticky polovina členských států EU nedodržuje výzvu zastavit dodávky zbraní a vojenského materiálu do Egypta, které bylo schváleno Radou EU v srpnu 2013.