Amnesty International odsuzuje brutální útoky v Londýně

Amnesty International (AI) odsuzuje bombové útoky, které stály na padesát lidských životů a zranily mnoho dalších mužů a žen. K výbuchům došlo ve čtvrtek v londýnském systému veřejné dopravy.

„Naše myšlenky a soustrast patří pozůstalým a obětem tohoto nesmyslného násilí,“ řekla generální tajemnice AI Irene Khan. „V tuto chvíli, naléhavěji než kdykoli předtím, musíme překonat strach, proměnit nečinnost v akci a nezájem v solidaritu. My všichni jsme zranitelní a jsme tedy součástí této tragédie, ale společné odhodlání za dodržování lidských práv a víra v humanitu nám pomohou přeměnit strach v solidaritu a akci.“

Útoky na civilisty nelze ničím ospravedlnit. Zabíjení cestujících na jejich každodenní cestě do zaměstnání ukazuje, že pachatelé absolutně pohrdají nejzákladnějšími principy lidskosti. „Naši členové po celém světě stojí po boku Londýňanů v odporu proti těmto bezcitným a zbabělým útokům.“

Akty terorismu proti civilistům musí skončit. Ti, kteří jsou za ně zodpovědní, musí být postaveni před spravedlnost, v soudních procesech uspořádaných podle mezinárodních standardů.

17.10.2017

DVTV: Dcera sira Wintona o ochotě Česka přijímat děti-uprchlíky

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

10.4.2017

Lidovky: Byl sarin použitý v Sýrii z Velké Británie?