Násilné demolice v Zimbabwe stále pokračují

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 4.7.2005

Amnesty International (AI) je šokována pohrdáním lidskými právy, které demonstruje vláda prezidenta Mugabeho v Zimbabwe násilnými demolicemi chudinských čtvrtí. AI a další organizace vládu vyzvaly, aby okamžitě zastavila masivní vyhánění lidí z jejich domovů. V jeho důsledku zůstaly bez přístřešku celé komunity, mnozí navíc přišli o obživu.

Vládou nařízené demolice již několik týdnů probíhají v osadách v mnoha částech země v rámci akce nazvané „Operace Murambatsvina“, což volně přeloženo znamená „zbavit se odpadu“. Oficiálně se ale hovoří o „operaci k nastolení pořádku“.

K demolicím a vyhánění dochází bez předchozího upozornění, bez rozhodnutí soudu. Použití síly je rozhodně nepřiměřené – domy jsou vypalovány, majetek je ničen. Bylo hlášeno také fyzické násilí.

26. května policie vyhnala více než 10 000 lidí v osadě Hatcliffe Extension v severní části hlavního města Harare. Policisté ničili příbytky, rodiny pak neměly kam jít a přespávaly na ulici.

Tento zásah vedl AI k obavě, že podobná operace může postihnout také sídliště Porta Farm a své obavy opakovaně sdělila vládě Zimbabwe. Vláda se totiž pokusila vyhnat obyvatele této lokality již loni v září, a to za použití slzného plynu a nepřiměřené síly. Nejméně jedenáct osob přišlo při akci o život. Obavy se bohužel potvrdily a v posledních dnech policie do Porta Farm opět vtrhla. Místní lidskoprávní organizace uvádějí, že při chaotickém masovém vyhánění zemřely nejméně tři osoby, včetně těhotné ženy a čtyřletého dítěte. Bližší informace však zůstávají nejasné. „Usedlost Porta Farm byla nakonec zcela zdemolována. Mnoho jejích obyvatel policisté naložili do dodávek a zatím není jasné, kam je odvezli,“ upozorňuje Kolawole Olanijan, ředitel afrického programu AI. Podle některých informací jsou lidé převáženi do Calendonia Farm, která je označována jako tranzitní tábor. AI se obává, že podmínky v této lokalitě jsou velmi nedostačující, hrozí nedostatek prostoru, vody a hygienických potřeb.

V těchto dnech o situaci v Zimbabwe na místě jedná speciální vyslankyně OSN Anna Kajuulo Tibaijuka. Lidskoprávní organizace ji již stihly o situaci informovat. Oblast navštíví také zástupce Africké unie. Amnesty International jej při této příležitosti žádá, aby situaci zkoumal opravdu podrobně a navštívil i další oblasti, kromě těch vybraných vládou.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...