Země G8 nezodpovědně vyvážejí zbraně do nejchudších a konflikty zmítaných zemí

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 22.6.2005

V předvečer schůzky zemí G8, konané ve dnech 23. – 24. června v Londýně, vydaly organizace Amnesty International, Oxfam a IANSA studii nazvanou "G8: Globální vývozci zbraní selhávají při předcházení nezodpovědným transferům zbraní". Text upozorňuje na skutečnost, že osm nejvlivnějších zemích světa vyváží zbraně do zemí jako je Súdán, Myanmar (Barma), Konžská demokratická republika nebo Filipíny. Právě na nich přitom leží velký díl odpovědnosti za kontrolu mezinárodního obchodu se zbraněmi a vojenským materiálem.

Mezinárodnímu obchodu se zbraněmi chybí účinná kontrola. Nezodpovědné dodávky výzbroje podporují ozbrojené násilí. Přispívají k porušování lidských práv i mezinárodního humanitárního práva a podrývají rozvoj cílových zemí. Nekontrolované šíření konvenčních zbraní, zejména malých ručních zbraní, si na společnostech v mnoha částech světa vybírá krutou daň. Cena ztracených životů, ztracených živobytí i příležitostí uniknout chudobě je nevyčíslitelná. Dodávky zbraní do celého světa měly v roce 2003 cenu 28,7 miliardy amerických dolarů – což je ve srovnání s lidskými, bezpečnostními a rozvojovými náklady těchto obchodů suma více než směšná.

„Zbraně každým rokem přinesou smrt stovkám tisícům lidí. Jak můžeme brát vážně závazky zemí G8 skoncovat s chudobou a nespravedlností, když právě tyto země podkopávají mír a stabilitu tím, že svévolně povolují dodávky zbraní represivním režimům, oblastem s otevřeným konfliktem nebo zemím, které je mohou zneužít?“, uvádí generální tajemnice AI Irene Khan.

Země G8 – Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Ruská federace, Velká Británie a Spojené státy – v rozporu se svou odpovědností a zákonnými závazky pokračují v dodávkách zbraní a munice problematickým uživatelům. Tyto státy jsou přitom zodpovědné za více než 80% veškerých vývozů zbraní, všech osm zemí vyváží velká množství těžkých konvenčních zbraní nebo ručních zbraní. Proto má G8 zvláštní zodpovědnost za vytvoření účinného globálního systému kontroly dodávek zbraní.

Studie však uvádí, že státy G8 této své zodpovědnosti dosud zdaleka nedostály:

- Francie vyváží zbraně do Súdánu a Myanmaru (Barmy), na které je uvaleno embargo EU

- Německé zbraňové komponenty jsou používány v zemích s represivním režimem jako je Myanmar

- Italské zákony umožňují export zbraní do Kolumbie, Číny a dalších nestabilních zemí

- Rusko dodává zbraně do Etiopie, která dosud nevyřešila své hraniční spory s Eritreou, a také do Alžírska a Ugandy

- Saudská Arábie se v roce 2004 stala největším dovozcem kanadských zbraní, ačkoli právě v tomto roce zde došlo k eskalaci ozbrojeného násilí ze strany ozbrojených složek

- Kanadské bojové vrtulníky se také prostřednictvím USA dostaly do Kolumbie, jejíž armáda je spoluzodpovědná za zločiny na civilnímu obyvatelstvu

- Částka vydaná Jihoafrickou republikou za výzbroj pro válečné námořnictvo ve Velké Británii a několika dalších zemích by zaplatila léčení všech 5 miliónů AIDS pozitivních Jihoafričanů po dobu dvou let

- Největší světový exportér zbraní, Spojené státy, svou vojenskou pomocí poskytovanou Nepálu, Kolumbii, Srí Lance a mnoha dalším zemím přispívají k rostoucímu porušování lidských práv v celoplanetárním měřítku.

„Také Česká republika se významně podílí na celosvětovém obchodu s utrpením. V roce 2005 již české zbraně zamířily do Angoly, Afghánistánu, ČLR, Keni, Saúdské Arábie nebo Vietnamu. Mezi adresáty dodávek však byly také nestabilní Srí Lanka nebo Kyrgyzstán“, upozorňuje česká pobočka AI.

Amnesty International, Oxfam a IANSA v říjnu 2003 zahájily kampaň „Zbraně pod kontrolu“, která usiluje o omezení šíření zbraní a jejich použití vůči civilistům. Organizace se snaží přimět státy k přijetí závazné úmluvy o obchodu se zbraněmi.
Text studie najdete na adrese www.controlarms.org

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...