Dopis předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi týkající se jeho návštěvy ČLR

  Článek

Trest smrti publikován 21.6.2005

Vážený pane premiére, obracíme se na Vás v návaznosti na náš dopis ze 3. června tohoto roku, ve kterém jsme Vás oslovili při výročí tchienanmenského masakru. Vyjádřili jsme v něm mimo jiné i naději, že jako představitel České republiky budete při své nadcházející návštěvě Číny zastávat principiální stanovisko na poli lidských práv.

Věříme, že oficiální prioritě zahraniční politiky České republiky „v souladu s principem nedělitelnosti základních lidských práv a svobod systematicky podporovat demokratický způsob vládnutí a ochrany lidských práv” dostojíte i při svých jednáních s čínskými představiteli. Jistě budete souhlasit, že povinností zejména země s vlastní bolestnou zkušeností s nedemokratickým režimem, je stavět se na stranu lidí, jimž jejich vláda odpírá základní lidská práva a svobody.

Konkrétně bychom Vaší pozornosti doporučovali tato témata pro diskusi:

Ratifikace a implementace Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, který čínská vláda signovala již v roce 1998. Ratifikace by měla být bezvýhradná, aby se z ní nestal bezobsažný dokument, jako v případě čínské ratifikace Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních, a kulturních právech.

Spravedlivé procesy pro politické vězně a propuštění všech vězňů svědomí. Bylo by dobré, kdybyste při svých jednání zmínil konkrétní osud například těchto občanů ČLR:

Abdulla Jamal – ujghurský učitel z města Kashgar, který zadržen v dubnu tohoto roku zřejmě jen proto, že pokojným způsobem praktikoval svobodu slova: kvůli knize, kterou se pokoušel publikovat, byl obviněn z „nabádání k separatismu“; jeho další osud je neznámý; je pravděpodobně podrobován mučení a krutému zacházení

Ye Guozhu (Jie Kuo-ču) – muž z Pekingu, který byl v loňském roce odsouzen k mnohaletému žaláři za to, že zcela zákonně požádal o povolení pořádat demonstraci lidí, kteří byli jako on sám zbaveni přístřeší při předolympijské přestavbě Pekingu

Mao Hengfeng – žena ze Šanghaje, která byla loni poslána do „převýchovného“ tábora za to, že legálním způsobem protestovala proti populační politice; sama byla kdysi donucena k potratu a dnes je údajně v táboře podrobována krutému zacházení

Tenzin Delek Rinpoche (Tändzin Deleg Rinpočhe) – tibetský buddhistický lama, odsouzený v pravděpodobně vykonstruovaném procesu k trestu smrti za údajnou teroristickou činnost; jeho trest smrti byl změněn na trest doživotní, ale nového spravedlivého procesu se nedočkal.

Potrestání viníků zásahu v Pekingu v noci z 3. na 4. června 1989 a dalších případů zabíjení, mučení a dalšího potlačování lidských práv v ČLR v roce 1989 i v letech následujících.

Pronásledování skupiny Tchienanmenské matky a dalších skupin i jednotlivých čínských občanů, kteří požadují spravedlnost a respekt k lidským právům.

Výhrůžky pekingské vlády vůči projevům základních lidských práv na Tchaj-wanu a její podporu režimům v Barmě (Myanmaru) a Severní Koreji.
Vyjádřete prosím také zřetelně posici České republiky, že dokud na poli lidských práv nedojde v ČLR k jasnému zlepšení, nemůže Evropská unie uvažovat o zrušení embarga na vývoz zbraní do Číny.

Jsme přesvědčeni, že důsledné prosazování respektu pekingské vlády k lidským právům čínských občanů je nejen v zájmu samotných Číňanů, ale i v zájmu České republiky. Velmi oceníme, pokud budete po návratu z ČLR českou veřejnost náležitě informovat o svých vystoupeních na podporu lidských práv a demokracie pro čínské občany.

Děkujeme Vám za zvážení našich návrhů a zůstáváme s pozdravem,

Jan Ruml
předseda výboru Olympic Watch
Sokolská 18
120 00 Praha 2

Martin Kryl
předseda koord. výboru Amnesty International ČR
Palackého 9
110 00 Praha 1

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...