Demonstrace v Uzbekistánu potlačena silou, opozice se obává zatýkání

Amnesty International (AI) odsoudila nepřiměřený vojenský zásah proti civilistům ve východouzbeckém Andižanu a vyzývá místní vládu, aby zahájila okamžité a nezávislé vyšetřování této události.

AI je znepokojena zprávami, že mnoho mužů, žen a dětí bylo zabito vládními jednotkami, které v pátek 13. května zahájily přímou palbu do lidí shromážděných na demonstraci. Oficiální zprávy hovoří o desítkách mrtvých, většinou z řad ozbrojenců. Podle očitých svědků a zaměstnanců nemocnic ale mohlo být zabito několik stovek civilistů a mnohem víc jich je zraněno. „Většina z tisíců demonstrantů, kteří se shromáždili na hlavním náměstí v Andižanu, kde požadovali spravedlnost a protestovali proti bídě, byla neozbrojená. Podle zpráv ale vojáci zahájili přímou palbu do davu, aniž by účastníky shromáždění předem varovali. Stříleli do mužů, žen i dětí, kteří se v panice snažili z náměstí uniknout“, tvrdí AI.

AI se obává, že uzbecké úřady budou používat tuto událost jako záminku k dalším zásahům proti disidentům a k omezování svobody vyjadřování. Po celé zemi tak hrozí vlna svévolného zatýkání ve jménu „národní bezpečnosti“ a války proti terorismu. „Lidskoprávní aktivisté v Uzbekistánu varují, že vojáci v těchto dnech prohledávají Andižan a snaží se vypátrat organizátory demonstrace. Procházejí přitom dům od domu a bez uvedení důvodu zadrží kohokoli podezřelého ze zapojení do protestů,“ uvádí AI.

„Demonstranti a jejich rodiny se mohou obávat zatýkání. Mučení vězňů s cílem vynutit jejich přiznání je přitom v Uzbekistánu prakticky rutinní postup. Úřady přerušily veškerou komunikaci s Andižanem a zablokovaly přístup do města, nyní tak mohou jednat zcela beztrestně a bez kontroly.“

AI se obává, že uzbecká vláda může opět použít nepřiměřenou vojenskou sílu k potlačení občanských nepokojů, které propukly v městě Kara-su ležícím na hranici s Kyrgystánem, a vyzývá proto úřady, aby zajistily použití přiměřených prostředků nezbytných k ochraně lidských životů, a to podle Základních principů OSN o použití vojenské síly.

Pozadí události

V noci z dvanáctého na třináctého května 2005 vnikla skupina dosud neznámých ozbrojenců do věznice v městě Andižan a propustila všechny zadržované osoby. Odhady hovoří o 1 200 propuštěných vězních. Později ten den vojáci obklíčili dav několika tisíc demonstrantů, kteří se shromáždili na hlavním náměstí města a požadovali spravedlnost, svobodu a boj s chudobou. Podle zpráv docházelo mezi ozbrojenci a armádou k přestřelkám. Informace o tom, co zapříčinilo události v Andižanu, zatím nejsou příliš jasné, ale podle některých zdrojů mohl u zrodu této události být soudní proces s více než dvaceti místními podnikateli, kteří jsou obviněni z „islámského extremismu“. AI jejich soudní procesy monitoruje, protože obdržela zprávy o mučení obviněných osob. Uplynulý týden drželo před soudní budovou pokojné hlídky téměř tisíc příbuzných a příznivců obviněných mužů, kteří popírají jakékoli spojení s ilegálními islamistickými skupinami.

Soudy v Uzbekistánu uznávají důkazy, které byly vynuceny mučením, a presumpce neviny zde neexistuje. Trest smrti je vynášen neúměrně často a podle AI v zemi dochází k utajeným popravám.

22.8.2018

Deník o absurdním rozsudku v Malajsii

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

20.8.2018

Tran Thi Nga byla ve vězení brutálně zbita

Obránkyně lidských práv Tran Thi Nga nedávno řekla svému manželovi během krátkého telefonického hovoru, který jí byl umožněn, že byla brutálně zbita a bylo jí vyhrožováno smrtí.

13.8.2018

info.cz: Macron se u Putina přimluvil za Sencova